Endesa inverteix 2 MEUR en un nou transformador a la subestació de Juià

Servirà per millorar el servei a 260.000 abonats

La companyia Endesa ha invertit 2 milions d'euros (MEUR) per substituir un transformador de la subestació de Juià (Gironès). La nova màquina rep el corrent de la línia a 220 kV i el rebaixa fins a 110, per poder-lo enviar a la xarxa de distribució. El transformador duplica la potència de l'anterior, arribant fins als 200 MVA.

Ha calgut més d'un any per fabricar-lo i també s'han hagut de fer obres a la subestació, per adaptar-la a les dimensions del nou transformador. L'aparell permetrà reforçar la xarxa elèctrica de la demarcació i millorar el subministrament a 260.000 clients repartits entre les comarques de l'Alt Empordà, el Gironès, la Selva i el Baix Empordà.

El projecte per substituir el transformador de la subestació de Juià va començar l'any 2013. Des d'aleshores, ha calgut més d'un any per construir la nova màquina, desplaçar-la a lloc, fer les obres per adequar el recinte a les seves dimensions i superar el període de proves.

Ara, Endesa ja ha connectat el nou transformador a la xarxa. L'aparell rep el corrent de 220 kV i el rebaixa fins als 110, per poder-lo enviar a les línies que abasteixen llars i empreses de la Costa Brava nord, centre i sud. El nou transformador, entre d'altres, duplica la potència del què hi havia abans a Juià (en concret, arriba fins als 200 MVA).

La substitució del transformador ha suposat una inversió de 2 MEUR, que ha assumit íntegrament la companyia elèctrica. L'actuació forma part del pla d'Endesa per reforçar la xarxa de transport de 110 kV a les comarques gironines. En aquest cas, com indica la companyia, com que Juià és una de les "subestacions estratègiques" de la demarcació, la millora al seu torn repercuteix a totes les altres que hi estan interconnectades (les de Xirgu, Bellcaire, Empordanet, Vall-llobrega, Castell d'Aro i Cassà).