CCOO-Girona acusa empresaris i Seguretat Social de tapar malalties laborals i estalviar-se diners

L'any passat la sinistralitat a la feina va augmentar un 6%

CCOO de Girona ha acusat empresaris i Seguretat Social de tapar les malalties laborals per estalviar-se diners. El seu secretari general, Bartomeu Compte, critica que "es fa el possible per evitar tenir-les en compte", ja que això suposaria canviar els afectats de lloc de treball i haver-los de pagar.

Sobretot, CCOO diu que la problemàtica afecta dones que treballen al sector de la neteja i a les indústries agroalimentàries (on se sol fer treball en cadena). Coincidint amb el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, el sindicat ha alertat que s'han encès "llums vermells" perquè, tot i que al 2014 els accidents laborals van augmentar un 6%, no s'ha fet res per capgirar la tendència.

El sindicat ha tret xifres per demostrar com, durant el 2014, a les comarques gironines s'ha fet un pas enrere a l'hora de lluitar contra els accidents laborals. L'any passat, a la demarcació, entre els que van tenir lloc al lloc de feina o bé in itinere, se'n van registrar 8.891 (un 6% més que al 2013).


El secretari general de CCOO, sobretot, ha volgut posar l'accent en aquells que van revestir més gravetat (en total, 69) i en aquells on el treballador va perdre la vida. En concret, l'any passat van morir set empleats a les comarques gironines, cosa que suposa un augment de fins al 40% en relació al 2013.

"Això ens fa encendre llums vermells, perquè demostra que la salut laboral empitjora", ha dit Compte. Sobretot, el sector que va registrar més accidents va ser la indústria. "Curiosament, aquell que a la demarcació és clau per poder crear ocupació de qualitat que ens permeti sortir de la crisi", hi ha afegit el secretari general.

Compte ha reclamat a les empreses que deixin de mirar-se la prevenció laboral com "un pur tràmit per complir la llei" i que hi esmercin recursos. "De moment, la percepció que tenim dels primers mesos del 2015 és que no s'ha fet res per millorar la situació; sí que és cert que han baixat els accidents mortals, però els greus continuen essent un problema molt important, i també es dóna un repunt en aquells que tenen lloc in itinere", ha subratllat el secretari general.

Neteja i indústria agroalimentària

Aprofitant la celebració del dia internacional, CCOO de Girona també ha volgut posar sobre la taula una altra problemàtica. El sindicat assegura que, cada cop més, empreses i Seguretat Social fan pinya per tapar les malalties laborals; és a dir, aquelles que pateixen els treballadors a conseqüència de la feina que porten a terme.

Compte explica que, a les comarques gironines, aquesta situació sobretot afecta dones que treballen al sector de la neteja o bé a la indústria agroalimentària (sectors on es fan feines molt repetitives). En aquests casos, CCOO critica que moltes vegades aquestes malalties es disfressen sota una simple baixa.

"Uns i altres fan el possible per no tenir-les en compte, però el cert és que davant una baixa de més de vint dies, empreses i Seguretat Social haurien de fer un esforç per veure què hi ha al darrere", ha criticat Bartomeu Compte. Per al sindicat, però, el motiu de bandejar aquestes malalties és clar: estalviar-se costos i diners (perquè, si es reconeixen, el treballador s'ha de canviar de lloc de feina i també ha de percebre diners).

Derogar la reforma laboral

CCOO de les comarques gironines assenyala directament la reforma laboral com la responsable de l'augment de la sinistralitat a la feina. Per això, demana que es derogui perquè "és injusta, augmenta la precarietat, la desprotecció i la inseguretat als llocs de treball".

A més, el sindicat també demanar a les empreses que integrin tot allò que fa referència a la salut laboral "com a element fonamental" dins el dia a dia, i que no se centrin en "cobrir l'expedient". "Purament, moltes es dediquen a fer el mínim per complir la llei, però l'evidència que la prevenció realment no es té en compte és que la sinistralitat laboral segueix creixent a comarques gironines", assegura Compte.

Una cinquantena de membres de CCOO s'han concentrat aquest migdia davant la Delegació del Govern per commemorar el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball. Amb un cartell on s'hi veia un llaç negre i les lletres 'Ja n'hi ha prou. Exigim prevenció!' han llegit un manifest i han guardat un minut de silenci per als treballadors que han perdut la vida al lloc de feina i in itinere.