Les policies locals gironines fan de mediadores per resoldre 7.535 conflictes el 2014

La majoria són casos de problemes de convivència, molèsties d'oci nocturn o petits delictes

Una de les cares menys conegudes dels agents de la policia local és la de fer de mediadors. De fet, hi ha cinc cossos que tenen una unitat específica destinada a aquest objectiu com són les policies de Girona, Salt, Lloret de Mar, Castell-Platja d'Aro i Caldes de Malavella. L'objectiu és aconseguir una solució que satisfaci les dues parts davant d'un conflicte entre ciutadans, ja sigui per la via civil o per la via penal.

"Anar per vies on s'acaba donant la raó a un o altre genera encara més empipament entres les parts, en canvi a través de la mediació aconseguim apaivagar el conflicte", ha defensat el president de l'Associació de Caps de Policia Local de les comarques gironines, Josep Palouzié, que assegura que és una via que està aconseguint grans resultats i que va a l'alça en els darrers anys. A la ciutat de Girona, per exemple, el 70% dels casos que es tracten per la via de la mediació s'acaben resolent satisfactòriament. Per això, Palouzié considera que és un àmbit que s'ha de reforçar. 

La majoria de casos que es tracten tenen relació amb conflictes veïnals o de convivència. Segons ha explicat Palouzié, un exemple el van viure a Girona (on ell és cap de la Policia Municipal) on una comunitat de veïns tenia molts problemes amb un jove que tenia un equip de música de discoteca a casa i posava la música a tot volum. Tot i que els veïns l'havien denunciat en múltiples ocasions i el cas havia arribat als jutjats, no s'havia aconseguit solucionar. En canvi, mitjançant la mediació d'agents especialitzats, es va arribar a una solució satisfactòria per a totes les parts: el jove continuava posant música però va accedir a posar-la a un volum raonable que no molestés els veïns.

Altres àmbits on també actuen els agents com a mediadors són per resoldre problemes entre comunitats de veïns i responsables de locals d'oci nocturn, en ocupacions il·legals de pisos o en casos de petits furts, on s'aconsegueix que la víctima se senti protagonista i accedeixi a arribar a una solució pactada amb el lladre. També s'actua en casos de petites agressions entre menors o en casos de tinences d'animals que generen molèsties o problemes amb d'altres ciutadans. 

El resum del 2014 en dades

L'Associació de Caps de Policia Local de les comarques gironines està formada per 27 cossos i més d'un miler d'efectius. Aquest dimarts han rendit comptes de l'activitat al llarg de l'any passat i entre les diferents dades destaca que van instruir 17.831 atestats i denúncies (quasi 4.000 més que fa un any), tot i que el nombre de detencions ha caigut de les 1.815 del 2013 a les 1.405 detencions de l'any passat. Tot i el descens, les dades demostren un augment molt significatiu en les detencions per robatoris amb força, que passen de les 200 del 2013 a les 327 del 2014. A més, les policies van detenir 104 persones per robatoris amb violència i intimidació (128 el 2013).

Pel que fa als aspectes relacionats amb el trànsit, l'any passat es van controlar un total de 12.917 vehicles (13.160 el 2013). Les dades també reflecteixen que han disminuït els conductors denunciats per excés de velocitat: si al 2013 se'n van enxampar 12.590, un any més tard la xifra cau fins als 10.250. 
El cap de l'associació, Josep Palouzié, ha destacat que cada vegada els conductors tenen una actuació més responsable al volant. Ara bé, també ha afegit que amb la recuperació econòmica cada vegada hi ha més cotxes a la carretera i això fa, per contra, que augmenti l'accidentalitat. 

Si el 2013 hi va haver només una víctima mortal en vies urbanes, el 2014 van registrar-se tres morts a vies urbanes (2 a Girona i un altre a Sarrià de Ter). A més, també ha augmentat el nombre d'accidents amb ferits lleus, passant dels 882 del 2013 als 1.515 del 2014. Durant l'any passat hi va haver 3.913 accidents lleus (4.163 el 2013) i 108 amb ferits greus (212 el 2013).


Durant el 2014 s'ha mantingut la tendència a l'alça de fer controls de seguretat ciutadana arran de l'augment de robatoris i assalts. El gran salt es va experimentar del 2012 al 2013, quan aquests controls es van doblar passant de 2.000 a 4.038. Seguint aquesta línia, el 2014 es tanca amb 5.038 controls. Durant aquests, s'han aixecat actes per decomissar armes prohibides en 184 ocasions (302 al 2013) i en 2.049 ocasions per consum i tinença de drogues (1.887 al 2013). 

Un pas endavant en la coordinació policial

Una reivindicació històrica de les policies locals és la de la millora de la coordinació amb els Mossos d'Esquadra a través del 112. Fins ara, els avisos que es generen en el telèfon d'emergència no es deriven directament a les policies locals sinó que van a la sala de comandament dels mossos. Segons ha explicat Palouzié, els mossos han de decidir en funció d'alguns paràmetres (com disponibilitat, gravetat o interès) si deriven l'avís a la policia local pertinent, que no en tenen un coneixement directe. 

Aquest filtre, segons Palouzié, genera demores que perjudiquen el servei al ciutadà. Per això, demanen que s'agilitzi el projecte per unificar les plataformes tecnològiques de tots els cossos per tal que rebin alhora els avisos. Segons les darreres informacions que tenen per part del Departament d'Interior, hi haurà una desena de municipis catalans que ja podran provar aquesta plataforma comuna (anomenada SITCAT.3) abans de l'estiu. Entre aquests municipis, hi ha Lloret de Mar i Palamós.