Veray (PP) acusa Puigdemont de només governar per als independentistes a Girona

L'alcaldable popular retreu a CiU que hagi abandonat el diàleg amb l'oposició

Concepció Veray encapçala per quart cop la llista del PP a l'Ajuntament de Girona. D'ençà que l'any 2003 va entrar al consistori, ja com a portaveu del grup popular, ha viscut els dos tripartits d'esquerres (PSC-ERC-ICV) i el primer govern de CiU -aquest, en minoria- que va aconseguir posar fi a més de tres dècades d'alcaldes socialistes.

Veray assegura, però, que ni uns ni altres han aconseguit donar l'impuls que li calia a la ciutat. "Coneixem molt bé tant les receptes del tripartit com les de CiU; i cap d'elles ha funcionat", subratlla l'alcaldable, que erigeix el PP com a garantia de revulsiu per a Girona.

La candidata admet que, d'entrada, al 2011 no va veure l'ascens de CiU amb mals ulls. Però tan sols un any després, assenyala que tot el panorama havia canviat. "Les expectatives sobre què havia de ser aquest nou govern eren molt altes, però no han sabut estar a l'alçada", indica. Veray assegura que no només s'han deixat perdre projectes de ciutat -com la rehabilitació de l'antic cinema Modern- sinó que també l'actitud de l'equip de govern envers l'oposició va fer un gir de 180 graus.

"Carles Puigdemont va començar dialogant molt amb totes les forces polítiques de l'ajuntament per buscar consens", recorda Veray. Però hi afegeix: "De totes maneres, al cap d'un any i mig, sentint-se amb més poder del què realment li donaven els deu regidors, aquest diàleg entre CiU i l'oposició va passar a ser gairebé inexistent".

Com a exemple d'això, l'alcaldable popular recorda, per exemple, que més d'una vegada l'equip de govern ha retirat a darrera hora punts de l'ordre del dia del ple, "conscients que no hi havia entesa perquè s'aprovessin". En contraposició, Concepció Veray assegura que el seu grup ha fet una "oposició responsable", donant suport al govern de CiU per permetre que tiressin endavant els pressupostos o, més recentment, la polèmica compra del fons d'art Santos Torroella (valorat en 3,9 MEUR).

"Obsessió independentista"

L'alcaldable del PP també creu que el procés sobiranista ha repercutit en el dia a dia de la ciutat. Assegura que "l'obsessió independentista" de Carles Puigdemont l'ha convertit "només en l'alcalde de part dels gironins, que són els que pensen com ell".

Veray retreu a Puigdemont haver comès "un error" traslladant el debat sobiranista al ple de l'Ajuntament i creant "tensió" entre els grups. Per una banda, perquè això ha "distorsionat i alentit" el dia a dia de la ciutat, i segons la candidata, ha fet que hi hagi projectes que s'hagin quedat al calaix. I novament, esmenta el Modern.

Però per l'altra banda, i aquí no s'està de dir-ho directament, perquè creu que s'han "malgastat" diners públics pagant les quotes de l'AMI o llogant pantalles perquè els ciutadans poguessin seguir el debat de la moció sobre el 9-N des de la plaça del Vi. "Posar les pantalles va costar 1.500 euros, que es podrien haver destinat a polítiques socials i a ajudar la gent necessitada; aquí hem malgastat des del primer euro fins a l'últim", reitera Veray.

Sobre el procés sobiranista, l'alcaldable del PPC defensa que ella sempre ha estat "clara" defensant la postura del partit i "la unitat d'Espanya" al ple de l'Ajuntament. I aquí, Veray aprofita per carregar contra "la indefinició" amb què s'ha trobat per part de la regidora socialista, Sílvia Paneque, a l'hora d'oposar-se a la consulta i a la independència. "La veu que representa al PSC ha tingut de tot menys fermesa i convicció; tant ha defensat una consulta, com una reforma constitucional, com directament la independència, i no ha estat capaç de votar en contra de certes mocions", ha dit, en referència a la postura de l'alcaldable del PSC.

Veray manté que el procés sobiranista s'ha de deslligar dels ajuntaments. Per això, reitera que és "un error" plantejar les municipals com l'avantsala del 27-S (com defensa Puigdemont). "El proper 24 de maig, allò que ens juguem és el futur de la ciutat; per tant, farem un flac favor si ens ho mirem des d'una altra òptica que no sigui aquesta", sosté l'alcaldable del PPC.

Escenari molt obert

Sobre què pot passar després del 24 de maig a l'Ajuntament de Girona, Veray admet que es planteja un escenari molt obert. No només perquè ERC pot recuperar seients al plenari després de perdre'ls tots el 2011, sinó que també poden entrar noves forces al consistori (com ara Ciutadans).

Veray no es mostra preocupada per la diferència de colors que pugui tenir l'Ajuntament, però sí perquè hi ha el risc de "fragmentar-lo massa". I si això passa, al seu parer serà sinònim "d'inestabilitat", que al seu torn pot jugar en contra de la recuperació econòmica a Girona.

L'alcaldable del PP, però, sí que veu "un punt surrealista" que, com apunten algunes veus, CiU i ERC puguin tancar un pacte després de les eleccions. D'entrada, perquè "no es pot oblidar" que la llista encapçalada per Puigdemont "aixopluga fins a quatre partits: Convergència, Unió, Avancem i Reagrupament". I això, per a Veray, "sembra dubtes sobre la seva credibilitat, perquè aquí hi ha programes molt dispars".

"I si a més aquí hi sumem ERC, que al seu torn es presenta amb MES, vol dir que en definitiva estarem parlant de sis partits al govern", indica l'alcaldable popular. "Per tant, hem de ser una mica més rigorosos, pensar primer en la ciutat i oblidar l'obsessió malaltissa que ha despertat el procés separatista", subratlla Veray.

Acabar amb els desequilibris

La candidata del PP assegura que el seu partit "no es tancarà a parlar amb ningú" després del 24 de maig. "Creiem que som la garantia d'un govern estable", assegura, deixant clar però que no renunciaran a cap dels eixos del seu programa si es dóna el cas de debatre possibles pactes. Un programa que, com subratlla Veray, ha de permetre que Girona faci "la segona transformació" que li cal a la ciutat després de l'època Nadal, "i que fins ara no s'ha aconseguit".

Els populars de Girona es presenten a les municipals bastint les seves propostes al voltant de tres pilars bàsics. El primer, la lluita contra l'atur i els programes de recuperació econòmica. Veray recorda que l'arribada del TAV "ha d'ajudar" a projectar la ciutat i que, necessàriament, per sortir de la crisi, cal tenir molt en compte el sector turístic i de serveis.

I aquí, Veray fa incís en què precisament, durant aquest mandat, el PP ha donat ple suport a totes les polítiques de CiU que anaven en aquesta línia (a diferència d'altres grups de l'oposició). Entre aquestes, crear nous festivals i promoure accions per atraure visitants a Girona.

"S'ha de tenir clar que l'administració no crearà ocupació, però sí que ha de posar les eines per permetre-ho", indica. Entre d'altres, l'alcaldable del PP assegura que el seu grup impulsarà l'Agència de Promoció Econòmica, "que malauradament s'ha creat tot just ara", a les acaballes del mandat.

El segon eix del programa dels populars passa, indefectiblement, per les polítiques socials, per ajudar els gironins que pateixen amb més cruesa els efectes de la crisi. "Volem estar al costat d'aquells qui més ho necessiten, però no creant partides genèriques com ha fet CiU, sinó donant-los nom i cognoms", subratlla. I com a exemple, avança que impulsarà subvencions perquè les famílies més desafavorides puguin comprar els llibres de text dels seus fills.

Per últim, el tercer eix fa referència al dia a dia de la ciutat. "No podem oblidar que aquells qui fan bategar Girona són els seus ciutadans", diu. I aquí, Veray es marca com a prioritat acabar amb les diferències entre barris. "Hem de lluitar contra els desequilibris actuals, perquè tothom té clar que no és el mateix viure al Barri Vell o a l'Eixample que fer-ho a Vila-roja o Santa Eugènia", lamenta.

Per això, l'alcaldable del PP es proposa fer una auditoria que radiografiï tots els barris de Girona i detecti quines mancances tenen. "Estic parlant de plans de dinamització comercial, d'arranjar voreres o de posar més il·luminació; no de fer grans plans urbanístics o canvis de volumetria que, al capdavall, són inviables", conclou Concepció Veray.