Construccions Rubau farà tres carreteres a Bòsnia, Sèrbia i Polònia

Els treballs tenen un import de 168 milions d'euros

Construccions Rubau segueix consolidant la seva presència a l'exterior amb nous projectes, tant d'obra civil com d'edificació, i la penetració a nous mercats europeus i del continent americà. La constructora s'ha adjudicat en les últimes setmanes tres carreteres a Bòsnia, Sèrbia i Polònia per un import total de 168 milions d'euros.

Paral·lelament, al continent americà, ha començat a obrir mercat a Bolívia, on s'ha adjudicat la Torre del Poeta, una de les obres d'edificació més importants del país, i ha consolidat la seva presència a Mèxic i Colòmbia amb l'adjudicació de diversos projectes. Rubau executa actualment el 70% dels seus projectes a l'exterior i preveu arribar al 75% aquest any 2015.

Pel que fa al mercat americà, RUBAU ja ha inaugurat la seva primera concessió a Mèxic, el Libramiento Sur y Nororiente de Celaya, i properament començaran les obres d'una nova concessió en aquest mateix país centreamericà, el Libramiento de Ciudad Obregón, amb un import de més de 80 milions d'euros. Cal tenir present que el negoci de les concessions és una de les vies prioritàries en l'actual estratègia de la companyia. Paral·lelament, la constructora gironina amplia la seva producció a la nova Fábrica d'Audi a León (Mèxic), on recentment ha augmentat la seva cartera d'obra, fins els 28 milions d'euros.

A Colòmbia s'ha confirmat també una adjudicació de la via Empate - Higuerones en el Departamento de Nariño, consistent en una carretera de 28 milions que se suma a l'important desplegament que ja té la companyia al país. Per aquest any 2015 a Colòmbia hi ha prevista una producció total de 40 milions d'euros.

Europa de l'Est

Un altre punt important d'expansió internacional són els països de l'est d'Europa, on RUBAU s'ha adjudicat recentment tres projectes per un import total de 168 milions d'euros. D'aquests, prop de 87 milions corresponen a la construcció d'una autovia a Polònia; 52 milions a una autopista a Sèrbia i 29 milions a les obres de la circumval·lació de la ciutat Brcko, a Bòsnia-Hrzegovina.

El contracte signat amb la Direcció General de Carreteres Nacionals i Autopistes de Polònia és per la construcció de l'autovia S8, l'últim tram de l'autovia del Voivodat (província) de Podlaquia. L'obra consisteix en la construcció de prop de 15 km d'autovia de dos carrils per sentit -des de la frontera administrativa del voivodat de Mazowieckie fins a la circumval·lació de Zambrów-, amb un pont, set viaductes, el nou enllaç de Szumowo i l'àrea de servei d'Ostrozne. L'acord estableix que els treballs acabaran l'estiu del 2017.

A Sèrbia, RUBAU s'ha adjudicat, en UTE amb AZVI, la construcció d'un tram de l'autovia E75 que va des del Túnel Manajle, a Caricina Dolina, fins a Vladicin Han, al sud del país. Es tracta de la segona obra adjudicada a RUBAU a Sèrbia, on la constructora gironina té presència des de març de 2013.

Els treballs s'emmarquen dins del projecte europeu d'autopistes, en concret a la secció Corridor Xd Hghway, que uneix Sèrbia amb Macedònia, i estan finançats amb crèdit del Banc Mundial. El tram adjudicat té una longitud aproximada de 5,77 km i compta amb cinc viaductes i ponts, entre els quals destaca el Dzemon Do, amb prop de 520 metres de llargària, a més d'un pas superior. L'obra té un termini aproximat d'execució de 24 mesos.

La tercera obra adjudicada a RUBAU en les últimes setmanes és la circumval·lació de la ciutat Bòsnia de Brcko, un bypass d'aproximadament 19 km que uneix la comunitat de Gredice amb la de Gorice. La construcció inclou 12 ponts, 5 passos superiors, 2 passos inferiors i dos interseccions a nivell amb importants artèries locals, a més de la regulació de llits fluvials i una cruïlla amb la línia fèrria. El termini d'execució és de 30 mesos. 
Consolidació a l'exterior

Aquests nous projectes a països d'Amèrica del Sud i de l'est d'Europa confirmen la projecció de RUBAU als mercats internacionals, que l'any 2014 ja varen representar el 70% de la seva producció, mentre que enguany està previst que arribin fins el 75%.