Palamós ja opera com a Schengen amb l'arribada del creuer 'Costa Magica'

El vaixell porta 2.178 passatgers

Palamós ha començat la temporada de creuers amb una fita històrica. El port del Baix Empordà ha rebut aquest matí el 'Costa Magica', el vaixell més gran que hi ha atracat fins ara. El creuer ha arribat a les set del matí, avançant l'escala unes hores perquè ha de travessar el golf de Lleó i les previsions marcaven tramuntana.

En total, al 'Costa Magica' hi viatgen 2.178 creueristes (majoritàriament francesos, italians i suecs) i un miler de tripulants. Tant els passatgers que s'hi allotgen com les dimensions del vaixell, amb una eslora de 272 metres i un arqueig brut de 102.587 tones, el converteixen en el creuer més gran que ha visitat fins avui el port de Palamós.

A més d'aquest rècord, però, el 'Costa Magica' també s'ha convertit en el primer creuer que, tot i que sigui de manera circumstancial, ha permès que Palamós comenci a operar com a punt Schengen. Com que és el primer port on atracava de la península (abans havia fet escala a Tenerife) el Ministeri de l'Interior ha desplaçat fins al lloc policies estatals vinguts expressament de Barcelona per fer el control de passaports i visats.

Tot i que eren pocs els passatgers que no continuaven ruta, això permetia estampar el segell d'entrada als documents dels turistes extracomunitaris. El control s'ha fet a la mateixa estació nàutica, però el vicepresident de Ports, Pere Padrosa, ja ha avançat que està tot a punt perquè les obres per adequar el punt Schengen comencin un cop acabi temporada (per no tenir les instal·lacions empantanegades amb l'arribada dels creueristes).

"En un mes tindrem el projecte fet i, a partir d'aleshores, només quedarà començar obra", ha dit Padrosa. El vicepresident de Ports ha explicat que, de fet, tenir a punt les instal·lacions és més una "qüestió pràctica" que altra cosa, i que si res no es torça, Palamós operarà plenament com a punt Schengen a partir del 2016.

Motor per a noves companyies

El creuer 'Costa Magica' va començar viatge al Carib. Des d'aquí, va creuar l'Atlàntic fins a Madeira. Va fer escala a Tenerife, parada tècnica a Gibraltar i, des d'aquí, ja va enfilar cap a Palamós. El vaixell ha sortit de port a la una de la tarda en direcció a Marsella, des d'on anirà fins a Itàlia (on acabarà la ruta).

Pere Padrosa ha dit que la seva escala suposa "la consolidació" del port de Palamós per atraure grans creuers. "No hem d'oblidar, a més, que això suposa també economia induïda per al territori i la Costa Brava", ha afegit Padrosa. De fet, s'estima que l'escala del 'Costa Magica' ha deixat un impacte de 115.000 euros.

Aquesta temporada, el vaixell -propietat de la companyia Costa Cruceros- farà dues escales més al port del Baix Empordà. En total, es preveu que en total porti fins a Palamós 7.000 creueristes. Per commemorar la seva primera escala, la Generalitat ha lliurat una metopa al capità del vaixell.

Més de 40.000 creueristes

El port de Palamós va començar aquest diumenge la temporada, amb l'arribada del 'Seabourn Quest'. En total, fins a l'1 de desembre rebrà 35 escales, cosa que permetrà que superi els 40.000 creueristes per primer cop a la història.

Pere Padrosa ha dit que l'objectiu de les institucions és que Palamós es converteixi en punt d'atracció d'aquest turisme. I que creuers amb les dimensions del 'Costa Magica' actuen de "motor" per impulsar el port del Baix Empordà com a destinació.

Per la seva banda, l'alcaldessa del municipi, Teresa Ferrés, ha dit que rebre el vaixell ha estat "un repte" i que, coincidint amb l'arribada del creuer, s'han adaptat els horaris del comerç ."Ens hem posat a prova, però ha valgut la pena, veient l'allau de passatgers que han desembarcat", ha dit. Ferrés també ha avançat que Palamós ja es promociona com a punt Schengen a les fires internacionals del sector -com la de Miami- i que confia que això pugui "fer augmentar el sostre de 40.000 creueristes" que s'assoliran aquest 2015.