Moviment d'Esquerres presenta 31 candidatures a les comarques gironines

En la majoria dels casos la formació ha apostat per coalicions amb ERC, Avancem i ICV

Després d'una reunió interna, les líders de MES han donat a conèixer el conjunt de llistes que es presenten a les comarques gironines de cara als propers comicis del 24 de maig. En total, a tot Catalunya es presenten 133 candidatures; a Lleida 41, 31 a les comarques gironines, 49 al territori barceloní i 12 a la demarcació de Tarragona.

Tal i com ha explicat la líder de MES a Girona, Pia Bosch, les comarques gironines conjuntament amb les lleidatanes és on tenen més presència a poblacions petites i mitjanes ja que en el cas de Tarragona han apostat per presentar-se a les ciutats més grans. "Hi ha una qüestió clara, el 60% del catalans, uns 4,5 milions de persones, podran votar una llista municipal de MES", ha puntualitzat l'exconsellera i una de les cares més visibles del Moviment d'Esquerres, Marina Geli.

Durant la presentació, Bosch ha subratllat que han treballat molt per aconseguir arribar a aquesta xifra de llistes ja que el partit només de "tres mesos de vida". "Estem molt contents de poder oferir a la gent la nostra opció municipalista i progressista que representa el catalanisme sobiranista", ha assenyalat l'exsocialista. En la majoria dels casos, el partit es presenta en coalició amb altres formacions sobretot ERC, seguit d'Avancem, ICV o grups d'independents com és el cas de Sils on van de la mà d'Independents de la Selva.

Per comarques, l'Alt Empordà és on MES ha aconseguit configurar més llistes, un total de 14. Al Baix Empordà tenen 5 candidatures, 5 llistes més al Gironès, 4 a la comarca del Ripollès, dos a la Selva i 1 al Pla de l'Estany. Tant en el cas de la Garrotxa com la Cerdanya, el partit - creat amb exmembres socialistes majoritàriament- compta amb persones concretes però no ha volgut crear llistes. "Tenim companys en aquests territoris però no som partidaris tal i com ha fet el PSC o el PP de fer llistes fantasmes, hem volgut defugir d'això. Hem volgut ser humils i començar des d'una base sòlida", ha subratllat Geli.

"Volem arribar a tot arreu"

Tant l'exconsellera com Bosch han destacat que la formació té la voluntat d'arribar a tot Catalunya. Per això, presenten llistes a pobles de petites dimensions com Navata o poblacions més grans com Girona, Figueres, Palafrugell o Sant Feliu de Guíxols. De moment, MES es presenta com a llista sola a Santa Coloma de Farners, Fornells de la Selva o Flaçà i és molt probable que aconsegueixi l'alcaldia de Corçà ja que la formació es presenta en coalició amb AM. L'actual alcaldessa del poble, Maria Carme Güell, es va presentar el 2011 sota el paraigües de la marca blanca del PSC i ara ho farà com a membre del Moviment d'Esquerres. "Nosaltres ja venim d'una agrupació d'esquerres i tampoc hem fugit gaire del que érem, som un grup de gent que ens agrada treballar pel poble i que aquest any volem sumar més gent", ha explicat.

"Ens interessen tots els pobles per igual, tant els d'interior com els de la zona litoral i nosaltres no fem com altres formacions com Ciutadans o Podem que, legítimament, fan coalicions només buscant les grans ciutats", ha criticat Geli. "El que cal ara és que la gent s'acabi reconciliant amb la política i, per aconseguir-ho, la millora manera són els elements locals per això hem fet aquesta aposta arriscada per renovar-nos, tenir fonaments sòlids", ha explicat l'exconsellera.

En aquest sentit i tal i com ha apuntat la coordinadora municipal de MES a Catalunya, Magda Casamitjana, demà es farà la presentació de les candidatures a tot Catalunya. Fins ara, el partit ha aconseguit arribar a acords pel que fa al programa comú amb Iniciativa i dimarts vinent presentaran el projecte total que han assolit amb ERC. "A cada poble hi haurà projectes concrets però hi ha unes bases a totes les candidatures. No estem fent llistes per ocupar cadires sinó per treballar per tenir més llibertat com a poble i ajudar aquelles persones que més ho necessiten", ha comentat Bosch.

En aquest sentit, des de MES destaquen que a part dels projectes concrets municipals, les bases de cada llista són la cohesió social, la justícia i dinamitzar l'economia sense deixar a ningú al darrere. Pel que fa a les paraules de la candidata socialista a recuperar l'alcaldia de Girona, Sílvia Paneque, qui alertava de l'existència d'un acord tàcit entre CiU (que es presenta amb membres d'Avancem) i ERC que va en coalició amb MES a Girona per governar en coalició un cop passat el 24 de maig. "No és cert, nosaltres tenim una coalició amb ERC i aquest acord no existeix", ha negat rotundament Bosch.

Per la seva banda, l'actual alcalde de Sils, Miquel Noguer, ha explicat que ha decidit unir-se i presentar-se com a candidat de MES-IND de la Selva després de la manca de claredat i el "joc ambigu" que ha fet el PSC amb el procés i el dret a decidir. "Sí, en les últimes eleccions vam presentar-nos amb el PSC però fa temps que no ens agradava com actuava el partit i per això amb la gent del grup hem decidit canviar", ha detallat des de Girona, on els candidats i membres de MES s'han reunit per la presentació de les llistes a tot el territori gironí.

Una situació que també s'ha repetit a Santa Coloma de Farners. "He estat la regidora d'Educació durant els darrers quatre últims anys i amb l'ajuda de voluntaris de Creu Roja i membres d'altres entitats de la vila hem decidit fer un pas endavant i formar-nos sols com una llista", ha explicat Teresa Garcia. "Érem tres regidors del PSC i dos hem marxat com a MES. Un fet que també ha passat al grup municipal", ha conclòs.