Paneque assegura que la crisi al PSC de Girona és una etapa 'tancada'

L'alcaldable socialista condiciona qualsevol pacte postelectoral al fet de prioritzar les polítiques socials

El PSC arriba a les eleccions municipals amb la intenció de tornar-se a guanyar la confiança dels electors que el 2011 van deixar de votar-los. Llavors, i per primer cop, el PSC va perdre el lideratge davant de CiU, que va arribar a l'alcaldia després de més de tres dècades de governs socialistes. Per refer-se electoralment, el partit ha dipositat la confiança en Sílvia Paneque, que s'estrena com a candidata. Llicenciada en Ciències Químiques, té 41 anys, tres fills i es defineix com una persona optimista de mena, a més de reconèixer que se sent gironina "per elecció".

En els darrers mesos el partit ha canviat les maneres de fer i per a aquestes eleccions ha introduït les primàries (tot i que només hi va haver la candidatura de Paneque) i ha ofert a militants, simpatitzants i ciutadans en general la possibilitat de proposar noms i votar l'ordre de la llista.

"El procés de renovació no suposa apartar algunes persones, no renunciem al llegat del PSC, però pensem que cal adaptar-se a les noves maneres de fer política que la societat ens demana", ha defensat Paneque, que va entrar a l'ajuntament com a regidor fa quatre anys. 

Una etapa superada

La candidata reconeix que han estat temps difícils per al partit, que ha vist com bona part dels pesos pesants de l'agrupació local han deixat la militància per donar suport a d'altres formacions polítiques. Així, ho han fet, entre d'altres, tota la resta de regidors del grup municipal. L'anterior candidata, Pia Bosch, acompanyada de quatre regidors, s'han unit a Moviment d'Esquerres (que forma candidatura conjunta amb ERC) i la regidora Glòria Plana ha estripat el carnet per sumar-se al projecte d'Avancem, integrat a la llista de CiU. "Són posicions legítimes però són ells que han d'explicar el seu replantejament", ha manifestat Paneque.

Per a la candidata, aquests temps convulsos ja formen part del passat perquè considera que el partit ha passat pàgina. En aquest sentit, defensa que se senten amb forces de tornar a governar i fa èmfasi en recuperar "l'essència del socialisme".

"CiU no té projecte de ciutat"

L'alcaldable socialista s'ha mostrat crítica amb la gestió del govern de CiU, liderat per Carles Puigdemont, perquè considera que no té un projecte de ciutat. "Creiem que no s'han destinat els recursos a allò que era prioritari per Girona", ha criticat Paneque, que creu que l'exemple més clar d'aquesta afirmació és la polèmica compra del fons d'art de Rafael Santos Torroella, valorat en 3,9 MEUR.

Segons l'alcaldable socialista, la prioritat ara ha de passar per les polítiques socials i la creació d'ocupació. Paneque opina que Puigdemont ha volgut impulsar alguns projectes a l'entorn del turisme i la cultura que no segueixen una línia comuna per definir un nou model de ciutat. "Són marques buides de contingut", ha assenyalat.

Disposats a pactar amb forces d'esquerres

La líder socialista apunta que després del 24 de maig no hi haurà cap formació que obtingui una majoria prou àmplia per governar en solitari. Davant d'aquesta situació, alerta que hi ha un acord tàcit entre CiU i ERC per fer un govern de coalició. Tanmateix, Paneque afirma que el PSC està disposat a pactar amb qualsevol força "d'esquerres i progressista" que tingui com a prioritat les polítiques socials i l'atenció als barris. I aquí és on repta els republicans a escollir entre l'eix nacional d'ERC -més en confluència amb els plantejaments de CiU- o l'eix social del partit, més en la línia dels socialistes. "Barrejar procés sobiranista amb la gestió dels municipis és un error", ha sentenciat. 

Si es dóna l'opció de formar un govern alternatiu d'esquerres, Paneque avança que el PSC hauria de ser la pedra angular de la coalició. "Nosaltres som l'única alternativa possible a un nou govern de CiU", ha remarcat.

Un programa basat en quatre eixos

La líder socialista ha apuntat les línies mestres del seu programa electoral, que han distribuït en quatre àmbits. Per una banda, destaca que és prioritari treballar per fomentar l'ocupació ja que apunta que, durant els quatre anys de govern Puigdemont, l'atur ha augmentat a la ciutat. "Ara tenim 1.000 aturats més que fa quatre anys i calen mesures urgents que fomentin l'ocupació", ha assenyalat. 

D'altra banda, els socialistes defensen que han impulsat una nova manera de fer política i que, per tant, al seu programa hi haurà mesures en favor de la transparència i control democràtic. Per exemple, Paneque recorda que quan va ser escollida com a candidata ja es va comprometre a cobrar només un sou (tot i que pugui acumular més càrrecs, però sempre sense remuneració) i a una limitació a dos mandats. 

Un altre dels eixos del programa del PSC a la ciutat de Girona es fonamenta en l'atenció als barris. "Girona ha de créixer d'una manera cohesionada i tots els barris han de tenir els mateixos serveis i nivells de neteja i seguretat", ha defensat Paneque. El partit també aposta per una presència física del regidor de barri. En aquest sentit, proposen que dos cop per setmana rebi els veïns per escoltar les seves peticions.

Per últim, el PSC aposta per la recuperació de les polítiques socialistes. "Els 32 anys de governs socialistes a la ciutat han deixat un llegat en drets bàsics i cal recuperar allò que vam representar a l'inici", ha manifestat.