11 anys i 10 mesos de presó dos lladres per l'assalt violent a Vallirana

Es descarta que cometessin un altre robatori a Calonge o que formessin un grup criminal

La sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García Morales, declara provat que cap a dos quarts de deu de la nit Radig Balansayan, Robert Grigoryan i dos homes més van entrar, encaputxats, a una casa de Vallirana. A dins, hi havia el propietari, de 70 anys, mirant la tele.

"Un cop dins la casa, van colpejar la víctima amb cops de puny i cosses, i el van tirar a terra mentre li exigien diners", recull la sentència. Per evitar que es mogués i poder rastrejar la casa buscant objectes de valor, el van lligar de mans i peus per l'esquena, utilitzant un cable i els cordons de les sabatilles. Llavors, van regirar tota la casa.

Segons ressalta la sentència, un cop els assaltants van aconseguir tots els objectes de valor que van voler, van marxar del lloc deixant la víctima lligada. "No es va poder deixar anar per ell mateix, havent-se de passar tota la nit lligat de mans i peus a terra fins que l'endemà, a crits, va poder alertar un veí, que va trucar la Policia Local", exposa el tribunal.

Els assaltants es van endur múltiples rellotges, monedes d'or, joies, lingots i medalles. Alguns dels objectes robats es van trobar en poder dels dos condemnats, Radig Balansayan i Robert Grigoryan. La sentència considera que no ha quedat acreditada la participació en l'assalt dels altres tres acusats, David Cuenca Gutiérrez, Manuel Cuenca Gutiérrez i Francisco José Hernández Fernández.

Com a conseqüència dels cops i de la immobilització, la víctima va patir contusions a mans i peus, rabdomiòlisis per la immobilització perllongada i va haver d'estar ingressat dos dies a l'hospital.

Per això, l'Audiència de Girona imposa una pena d'11 anys i 10 mesos de presó per a Balansayan i Grigoryan per un robatori amb violència en casa habitada, en concurs real amb un delicte de detenció il·legal i un altre de lesions. Els hi aplica dos agreujants: un de disfressa i un altre d'abús de superioritat. Els dos homes, a més, hauran de pagar 350 euros a la víctima per les lesions i la indemnització en responsabilitat civil que es fixi en l'execució de la sentència.

No es cap grup criminal

L'Audiència de Girona va jutjar, en total, cinc acusats de formar un grup criminal dedicat a assaltar casa. La sentència el absol a tots cinc d'aquest delicte i considera que no hi ha proves suficients que demostrin que eren un grup de delinqüents perfectament organitzats i jerarquitzats per robar a cases. En tot cas, el tribunal considera que existeix el codelinqüència entre els dos lladres condemnats.

La sentència considera que no es pot provar que els encaputxats que van entrar en una casa a Calonge la matinada del 23 de setembre del 2011 fossin cap dels acusats. Segons el tribunal, el fet que part d'ells estiguessin aquell dia a Calonge i que hi hagi ADN seu en una cerveses abandonades a l'esplanada on es va trobar un cotxe robat a la víctima, no són indicis suficients per demostrar que van ser els autors de l'assalt. Tampoc ha quedat demostrat que entressin en una segona casa de la víctima de Vallirana amb unes claus robades durant el primer assalt.

A un dels processats, Manuel Cuenca Gutiérrez, l'han absolt de tots els delictes. Als altres dos acusats, David Cuenca Gutiérrez i Francisco José Hernández Fernández, els hi ha imposat una pena d'1 any de presó per receptació, perquè tenien objectes robats.

La sentència no és ferma i es pot interposar recurs de cassació al Tribunal Suprem en un termini de cinc dies.