Enderroquen el primer dels 44 habitatges del barri gitano de Figueres

Una cinquantena d'agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra han assegurat la zona per evitar incidents amb els veïns

L'operatiu ha començat als volts de les 10 del matí enmig d'un fort desplegament policial. Una cinquantena d'agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra i 14 de la Policia Local de Figueres s'han distribuït per les immediacions del Passatge Fleming per evitar incidents amb els veïns que han seguit amb expectació tot l'operatiu i que, en moments puntuals, han increpat els periodistes desplaçats a la zona.

L'enderroc d'aquest dimecres és el primer dels 44 previstos. En una primera fase es tiraran a terra els 22 habitatges d'aquells llogaters que fa temps que incompleixen els seus contractes ja sigui no pagant el lloguer -d'uns 50 o 60 euros mensuals- o cedint l'ús de l'habitatge a segones persones de forma il·legal. En una segona fase, ha explicat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, es procedirà a buscar un nou habitatge a totes aquelles famílies que tenen un contracte de lloguer en vigor i el compleixen.

Pel que fa als terminis per executar tot el pla de reordenació urbanística previst al barri de Sant Joan, Marta Felip ha avançat que es podria allargar més d'un any perquè està supeditat al fet que els jutjats ho autoritzin. De fet, des que l'Agència Catalana de l'Habitatge, que es qui gestiona els habitatges propietat de l'Incasòl, va entrar el passat mes de febrer les demandes als jutjats, han passat gairebé dos mesos fins que s'ha fet efectiu el primer enderroc. Així, Felip creu que la primera fase podria allargar-se uns cinc mesos i la segona, la dels reallotjaments, una mica mes.

Marta Felip ha deixat clar que el que s'està fent al barri de Sant Joan és "dignificar-lo" amb l'objectiu que la gent que hi viu ho faci en millors condicions. Així, en els pròxims dies començaran les obres d'urbanització al carrer Ochoa, una actuació que va vinculada a la posada en servei d'un centre cívic i social a la part alta del carrer i a la construcció d'un parc que connecti el carrer Mandri amb la carretera de Llers. 


Sobre el reallotjament de les 22 famílies que sí compleixen amb el contracte de lloguer però que també hauran de marxar, Felip ha explicat que s'està buscant la millor solució per a cadascuna d'elles. En aquest sentit, ha afegit que se'ls reallotjarà en habitatges propietat d'Incasòl, però com que actualment a Figueres no n'hi ha de disponibles se'ls haurà de distribuir per la comarca tot i que no ha pogut precisar cap detall més.

Operatiu contra el frau elèctric

Aprofitant l'operatiu per enderrocar l'habitatge, paral·lelament se n'ha fet un segon contra el frau elèctric al barri. Segons Marta Felip, aquest dimecres s'han fet una trentena d'inspeccions i s'han detectat que 13 habitatges estaven connectats il·legalment a la xarxa elèctrica. Un controls, ha recordat l'alcaldessa, que fa temps que es fan per evitar els constants talls en el subministrament que pateixen els veïns dels barris adjacents per culpa de la sobrecàrrega de la xarxa.