Comença el judici pel crim a la disco Noche Latina el 2012 a Figueres

L'acusat va degollar un jove amb una ampolla trencada

El judici contra l'acusat de degollar un jove amb una ampolla trencada davant la discoteca Noche Latina de Figueres la matinada de l'1 de desembre del 2012 ha començat aquest dimarts a l'Audiència de Girona amb la tria del jurat popular.

L'acusat, Richar German Martínez, s'enfronta a 20 anys de presó per assassinat. Fiscal i acusacions creuen que va atacar la víctima per l'esquena, quan no es podia defensar, i que tenia intenció de matar-lo perquè d'un sol cop al coll li va seccionar la caròtide. La defensa, per contra, creu que va ser sense voler-lo matar. Per això, demana una pena de fins a 5 anys de presó per homicidi imprudent. L'acusat no declararà fins divendres, al final del judici.

Fiscal i acusacions creuen que, fa dos anys i quatre mesos, una discussió a la discoteca Noche Latina de Figueres va acabar en assassinat quan l'acusat va atacar la víctima al coll amb una ampolla trencada. La defensa argumenta, per contra, que el processat va agredir el jove sense intenció de matar-lo i, per tant, que va acabar mort per accident. Aquest dimarts, l'acusat, Richar German Martínez, s'ha assegut al banc dels acusats de l'Audiència de Girona on un jurat popular resoldrà si es tracta d'un assassinat o d'un homicidi imprudent.


Després de la tria del jurat popular, ha arrencat el judici amb la fase d'al·legacions prèvies i la lectura de les conclusions provisionals. El jurat popular haurà d'esperar al final de la prova oral, divendres, per escoltar la versió de l'acusat perquè el seu advocat, Carles Monguilod, ha demanat que declari últim per poder rebatre totes les proves que hi ha contra ell. Després, serà el torn de les conclusions definitives i els informes. La previsió és que dilluns vinent entregui l'objecte del veredicte als membres del jurat popular, que es retiraran a deliberar.

És el segon judici que es fa aquest mes a l'Audiència per un crim davant la discoteca Noche Latina de Figueres. El fiscal i les acusacions sostenen que aquella matinada víctima i agressor es van barallar i van forcejar a les portes de la discoteca. Aleshores, Richar German Martínez va tornar a entrar dins el local, va agafar una ampolla de vidre de la barra, la va treure fora, la va trencar contra la paret i li va clavar al coll a la víctima, que va caure immediatament a terra i va morir pocs després per un xoc hipovolèmic.

Les acusacions creuen que Martínez va sorprendre la víctima a traïció. "Va anar a per ell i amb un sol cop, li va seccionar la caròtide amb una ampolla trencada", exposa l'advocada que representa part de la família de la víctima, Concepción Trabado. Segons les acusacions, la víctima no va tenir temps per reaccionar ni defensar-se perquè va ser un atac "ràpid i per sorpresa".

El fiscal, Enrique Barata, i les acusacions particulars, Concepción Trabado i Maria Pagès, afegeixen que el processat estava en condicions de superioritat envers la víctima perquè va usar una arma (l'ampolla trencada) contra un home desarmat i es va aprofitar de la falta de reflexes que tenia perquè havia ingerit força alcohol i anava begut.

L'acusat es va entregar als Mossos d'Esquadra l'endemà al matí, quan la policia ja l'havia identificar com l'autor del crim que havia tingut lloc poques hores abans, en plena matinada. Martínez va admetre que havia agredit la víctima, un jove hondureny de 28 anys, amb una ampolla. Segons va dir, l'altre li havia faltat al respecte a al seva xicota.

L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, nega que sigui un assassinat. Segons manté, l'acusat va atacar la víctima després d'una discussió i sense intenció de matar-lo. Per a Monguilod es tracta d'un desgraciat accident, perquè Martínez no es va pensar en cap moment que el jove pogués morir com a conseqüència de l'atac. La defensa també discuteix que l'agressió fos per l'esquena i aporta un perit que, avaluant les lesions, sosté que podia tractar-se d'un atac frontal. Per això, qualifica el crim d'un homicidi imprudent i demana una pena de 4 anys de presó.

La discoteca, responsable

El fiscal acusa Richar German Martínez d'un delicte d'assassinat per traïdoria i demana que el condemnin a 17 anys i 6 mesos de presó. Les acusacions particulars, que representen familiars de la víctima, eleven la petició a 20 anys. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació pública vol que indemnitzi la fill de la víctima amb 150.000 euros, la seva parella amb 20.000 i el seu germà amb 15.000 euros. Si no pot fer front al pagament de les indemnitzacions, el fiscal vol que ho assumeixi la societat que regentava el local i l'assegurança contractada, representats pels lletrats Toni Quera i Gabriel Jambert.

Les acusacions creuen que els responsables de la discoteca van "infringir les normes de control, vigilància i seguretat del local" quan van permetre que una persona agressiva entrés a l'interior, agafés una ampolla, la tragués fora i la trenqués al costat de la porta principal. Segons les acusacions, la normativa obliga els locals d'oci nocturn a impedir que els clients surtin fora amb begudes, que entrin persones amb actituds violentes, agressives o que provoquin altercats a l'exterior del local i evitar els clients armats o amb objectes que es puguin usar com a tal. "Encara que l'atac va ser molt ràpid, creiem que haurien hagut d'actuar amb més diligència", conclou Trabado.