Madrid no aporta diners en la reconstrucció de l'esvoranc de la Rambla a Figueres

Els treballs han tingut un cost de 450.000 euros

A pocs dies perquè la Rambla es torni a obrir al pas de vianants i vehicles, l’Ajuntament de Figueres destaca les subvencions atorgades per la Diputació de Girona, 150.000 euros, i la Generalitat de Catalunya, 75.000 euros. Quantitats que han permès pagar el 50% d'aquesta obra d’emergència amb un cost de 450.000 euros. La resta, 225.000 euros, s’ha assumit des de la hisenda municipal, i també seran assumits pel Pressupost de l'Ajuntament la totalitat dels danys causats a conseqüència de l'aiguat de la matinada del 30 de novembre passat que ascendien a 1.041.500 euros.

Encara en el capítol d’ajuts sol·licitats, el Govern municipal mostra la seva perplexitat pel nul compromís del Govern central, que s’ha desentès totalment d'ajudar al pagament de qualsevol dany i no ha aportat cap subvenció, tot i la petició formal realitzada des de l’Ajuntament.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, explica que "tornar la ciutat a la seva normalitat i reparar tots els danys causats per l'aiguat ha suposat que l'Ajuntament hagi de fer front a una despesa econòmica important. Uns diners que sense uns comptes sanejats com els que disposem ara, ens suposaria una modificació del pressupost i la renúncia  a altres inversions importants per a Figueres. Per sort, no haurà de ser així i des del pressupost municipal hi podrem fer front sense renunciar a cap projecte ni a cap servei a les persones, però lamento molt veure com el Govern del Partit Popular, davant  d'uns fets catastròfics com els que vam viure, es renta les mans i no aporta cap ajut".


 

Finalment l’alcaldessa recorda que malgrat les pors expressades pel diputat popular Enric Millo en una visita a Figueres el 4 de desembre de 2014, “la Generalitat de Catalunya no ha girat l’esquena als figuerencs i figuerenques i ha ajudat a pagar aquestes obres d’emergència. Esperàvem el mateix del Govern central però la seva resposta ha estat "ni cinc”.

A punt per Sant Jordi

Com es va anunciar a principis d’any, les obres de reconstrucció de la Rambla estaran acabades per la Diada de Sant Jordi, deixant el passeig central de Figueres a punt per rebre les parades de llibres i roses.

En total han estat menys de cinc mesos de treballs que s'han dividit, a grans trets, en tres etapes: feines d'emergència per assegurar la zona i netejar els desperfectes; obres d'emergència per reconstruir la volta; i, finalment, les de reposició del paviment.

En una de les pedres del muret que separa el saló central del vial nord de la Rambla, l’Ajuntament de Figueres hi ha fet gravat el següent text:

‘La ciutat de Figueres, en agraïment a totes aquelles persones que han fet possible la reconstrucció de l’esvoranc de la Rambla provocat pels aiguats del 30 de novembre de 2014.

Finalitzades les obres de reconstrucció el 23 d’abril de 2015’