Més de 1.500 persones corren per combatre la pobresa i en defensa del dret a l'aigua

La 5a cursa solidària Oxfam Trailwalker ha aconseguit reunir 376 equips, una trentena més que l'any passat

A les deu en punt s'ha donat el tret d'inici de la 5a Oxfam Trailwalker. Una cursa solidària que any rere any suma adeptes i que aquest 2015 hi participen més de 350 equips vinguts d'arreu de l'Estat, una trentena més que l'any passat. La majoria dels inscrits són de les comarques gironines i barcelonines tot i que també s'hi ha sumat equips de Múrcia, Bilbao, Sevilla, Granada o, fins i tot, internacionals que segueixen les curses que l'entitat Oxfam Intermón organitza a una desena de països d'arreu del món.

En primer lloc han sortit els membres de l'equip i el suport del grup Asepeyo, amb discapacitats físiques. Dos minuts més tard, s'ha fet el compte enrere i altres equips han començat a córrer els 100 quilòmetres que els separen del punt d'arribada: Sant Feliu de Guíxols. En concret, els aventurers hauran de creuar en menys de 32 hores totes les comarques gironines, des de la Garrotxa fins al Baix Empordà.

Per poder-hi participar, els equips durant els darrers mesos han fet accions, activitats com berenars, dinars populars o recollida de donatius per reunir 1.500 euros. De mitjana, els grups normalment aconsegueixen reunir uns 2.000 euros. En total s'havien inscrit 376 equips però, finalment, han aconseguit arribar a la xifra marcada 356.Una de les formacions-anomenat Porcelanosa- ha aconseguit recopilar 11.000 euros. El director general d'Oxfam Intermón, Chema Vera, ha explicat que enguany han aconseguit reunir, de moment, uns 780.000 euros. Una xifra superior en comparació amb altres anys o la passada edició. Sumant l'Oxfam Trailwalker de les comarques gironines i el que es fa el juny a Madrid esperen arribar al milió d'euros.

Tots aquests diners es destinaran als projectes que l'entitat porta a terme en països en vies de desenvolupament i per combatre la pobresa i millorar i facilitar l'accés a l'aigua en estats d'Àfrica o de l'Àsia on és un bé escàs i preuat. "Un d'ells és el que vaig visitar ara fa un mes i mig a Etiòpia on les famílies no tenen accés a l'aigua, han de caminar quatre i cinc hores per arribar-hi, i està plena de bactèries. Els diners serviran per construir un pou amb una bomba al poblat", ha detallat Vera.

El mateix director general és un dels que participa a la cursa. La gran majoria dels inscrits destacaven que s'hi havien sumat motivats per la causa solidària i seguint l'amor que tenen al món del 'running'. "Alguns dels participants ho fan amb deu hores, però és un 5 o 10 per cent del total, la majoria va a passar una bona estona, caminar i és una experiència èpica", ha explicat Vera.

"Una gran experiència"

És el cas de la Carme i l'Arita que, des de fa tres anys, corren l'Oxfam Trailwalker. "El que més costa és recollir els diners en els moments de crisi que travessem. També les hores carreguen però nosaltres anem xerrant. Hi ha molt bon ambient, coneixes gent nova, comparteixes llagues i dolors però és una gran experiència sinó no estaríem repetint", han explicat. El mateix pensaven un grup de pares d'una escola barcelonina que van decidir participar-hi després de parlar de la iniciativa durant un sopar.

Els equips -formats per quatre persones que corren o cominen- reben el suport de dos membres més que els van esperant en tots els punts de control per ajudar-los amb allò que necessitin. "No és una competició és una festa, la festa de l'esport, per recollir beneficis, un repte d'equip, de grup i d'inclusió", comentava en Sergi, que ha estat un del primers en sortir de la línia. La gran majoria dels participants han explicat que feia mesos que entrenaven conjuntament i que, més enllà de les dificultats, volien sumar el seu granet de sorra per aquesta causa, el repte esportiu i solidari que més recapta a tot Espanya.