Penes de fins a 8 anys de presó pels atracadors de repartidors de tabac al Gironès i la Selva

L'Audiència de Girona obliga els tres acusats a pagar una indemnització de més de 17.000 euros

Les penes que l'Audiència de Girona ha imposat als tres integrants de la banda són substancialment inferiors a les que va demanar el fiscal (que s'enfilaven entre els 25 i el 28 anys). El tribunal sí que creu que els processats es van posar d'acord per formar un grup criminal, però també conclou que en algun dels assalts no té prou prova com per condemnar-los a tots.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefons Carol, recull que l'objectiu dels tres lladres eren els repartidors de tabac. Aprofitaven per actuar mentre estaven fent ruta, els interceptaven, els amenaçaven a punta de pistola i els robaven tant la mercaderia com els diners.

Entre l'agost i principis d'octubre del 2012, la banda va cometre tres assalts. El 19 de juliol, van amenaçar dos transportistes que descarregaven tabac a Riudarenes (Selva). A un d'ells, el van agredir al cap donant-li cops amb la culata de la pistola. Les víctimes, però, van poder demanar ajuda i els lladres van haver de fugir a corre-cuita.

El segon assalt va tenir lloc el 13 d'agost a Girona. Els lladres van encanonar un repartidor mentre circulava amb la furgoneta per un carrer de la ciutat. Li van robar més de 13.00 euros en tabac. També van arrencar i endur-se la caixa forta del vehicle (on hi havia 6.500 euros a l'interior).

El tercer atracament va passar el 5 d'octubre, a la carretera que uneix Fornells de la Selva amb Quart (Gironès). Els lladres van avançar el vehicle on anava la víctima, se li van entrecreuar amb el cotxe per obligar-lo a aturar-se i van assaltar el repartidor a punta de pistola. Li van robar cartrons de tabac valorats en més de 6.500 euros.

El grup criminal va caure cinc dies més tard. Els Mossos d'Esquadra van detenir els tres integrants de la banda el matí del 10 d'octubre del 2012, just quan es disposaven a assaltar un altre camió a Riudarenes.

Quan la policia va escorcollar els vehicles dels lladres, a dins hi van trobar tot un arsenal de paquets de tabac (n'hi havia fins a 931). A més, als cotxes el grup també hi duia passamuntanyes, guants, esprais de defensa personal, un revòlver, brides de plàstic (per lligar les víctimes), gorres i ulleres de sol.

De manera desigual

A l'hora d'imposar les penes, però, l'Audiència ho fa de manera desigual per a cadascun dels acusats. Ricardo Andrés Holguín, un colombià de 33 anys, és el lladre a qui li cau la condemna més elevada. En total, vuit anys de presó per robatoris amb violència, tinença il·lícita d'armes i pertinença a grup criminal.

La sentència subratlla que hi ha prou proves per concloure que Holguín va participar en tots els assalts. Entre d'altres, el tribunal recull que alguns repartidors el van identificar a les rodes de reconeixement. Fins i tot, encara que anés amb passamuntanyes, la peculiar forma del seu nas el va trair i va permetre que una víctima el reconegués després de ser detingut.

A Edwin Alexander Madrigal, que també és colombià i té 38 anys, l'Audiència de Girona li imposa una pena de 5 anys i tres mesos de presó. La sentència conclou que les proves l'incriminen directament en dos dels assalts. En un d'ells, el de Girona, es va trobar una empremta seva a la furgoneta de la víctima. I en l'altre, el que va tenir lloc en plena carretera entre Fornells i Girona, el tribunal es basa en els seguiments que van fer els Mossos d'Esquadra per determinar que, aquell dia, Madrigal i Holguín estaven junts quan es va cometre l'assalt.

Dels tres lladres, Miguel Nieto, un gironí de 41 anys, és qui en surt més ben parat. L'Audiència tan sols el condemna a 2 anys i nou mesos de presó. El tribunal creu que va prendre part de manera activa a l'assalt que la banda va cometre a Girona ciutat, però que no hi ha prou proves que l'incriminin directament amb la resta.

A l'hora de condemnar-lo per l'atracament de Girona, però, l'Audiència no ho fa en base a cap reconeixement per part de la víctima. Sinó pel número de trucades que Nieto va fer als altres dos condemnats, tant abans com després de l'hora de l'assalt. En total, més d'una trentena. "Tanta intensitat de trucades només pot obeir a un motiu; que ell no només sabia què feien els altres dos, sinó que també hi prenia part", diu el tribunal.

Més de 17.000 euros

En matèria de responsabilitat civil, la Secció Tercera de l'Audiència de Girona obliga els condemnats a pagar una indemnització de més de 17.000 euros. D'aquests, 6.947 són per a un dels repartidors, a qui els lladres van agredir.

La sentència no és ferma i en un termini de cinc dies es pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.