Quatre de cada deu atesos per Càritas Garrotxa durant el 2014 no té cap ingrés

L'entitat alerta que la pobresa s'està cronificant

La memòria del 2014 de Càritas Garrotxa mostra com la crisi continua fent estralls entre les persones més necessitades. Els principals programes d'atenció de Càritas han hagut d'atendre més gent que fa un any i això, segons els responsables de l'entitat, demostra que tot i que es parli d'una millora de la situació econòmica, la pobresa s'ha cronificat. 

Per exemple, el 2013 es van atendre 103 al programa d'acollida i un any més tard la xifra puja a 129. El mateix passa amb el programa per trobar feina (de 49 a 60 atesos), el de formació (de 203 a 226) o les famílies ateses al Centre de Distribució d'Aliments (de 677 a 729 un any més tard). 

Una situació "límit" per a l'entitat

Per això, des de l'entitat alerten que estan "al límit" i que amb els recursos que tenen han tocat sostre i no poden ajudar més gent. La solució, segons apunta el president, Carles Oller, passa perquè hi hagi més donacions, s'augmenti el nombre de socis i també creixi el voluntariat. No obstant aquesta crida, l'entitat agraeix la solidaritat dels garrotxins perquè en els darrers anys ha crescut el nombre de col·laboradors. Si al 2012 col·laboraven amb Càritas Garrotxa 11 empreses, el 2014 ja eren 52 i també ha crescut el nombre de socis d'11 a 61. Actualment, Càritas Garrotxa compta amb 138 voluntaris que fan un total de 550 hores setmanals. 

Josep Lorca, tècnic d'acollida i coordinador, ha destacat alguns aspectes positius de la memòria. Per una banda, s'ha frenat el nombre de famílies que recorren a l'entitat perquè s'han quedat sense casa o no poden pagar el lloguer. I, per altra banda, han aconseguit que un 36,6% dels joves que han participat en algun programa de formació i inserció hagin trobat feina. 

El perfil dels atesos

Segons els perfils dels atesos al programa d'acollida -quan s'adrecen per primera vegada a Càritas a demanar ajuda-, l'entitat pot definir quin és el perfil aproximat dels beneficiaris. Per una banda, destaca que la franja d'edat més important és de 30 a 44 anys, seguida pels de 45 a 64. Per nacionalitats, l'espanyola és la que més prolifera, al contrari que passava anys enrere. Aquest fet s'explica perquè alguns immigrants han tornat al seu país d'origen, perquè la crisi ha castigat també la gent del país i perquè també computen com a nacionalitat espanyola alguns ciutadans estrangers que resideixen a la Garrotxa i han aconseguit nacionalitzar-se. 

El 42% de les persones ateses són famílies amb fills al seu càrrec i el 35% estan soles. Destaca també que pràcticament quatre de cada deu no tenen cap tipus d'ingrés, tres de cada deu només cobren alguna ajuda o subsidi i que el 68% no tenen feina. De fet, la recerca de feina és el motiu principal pel qual els garrotxins s'adrecen a Càritas. Altres dades que expliquen el perfil majoritari són que el 70% tenen una formació igual o inferior a la dels estudis primaris.

Durant el 2014, l'entitat ha invertit 120.806 euros en els diferents programes. La partida més important (29%) és per al programa d'acollida, seguit pel laboral (26%), el programa de gent gran (16%) o el d'aliments (12%). Els ingressos han estat lleugerament superiors: 122.187 euros, la majoria procedents de col·lectes (20%), quotes de socis (24%) i empreses i entitats privades (26%).