La Schubertíada de Vilabertran retalla la durada, incrementa els concerts

Les incorporacions de quatre cantants nous i de dues actuacions matinals completen les novetats del certamen

La Schubertíada de Vilabertran ha augmentat el nombre de concerts dels 13 de l'any passat a 16, i reduirà la durada del festival de 21 a 10 dies. Les novetats principals són la incorporació de la mezzosoprano Sarah Connolly, les soprano Dorotea Röschmann i Measha Brueggergosmann, i el baríton Luca Pisaroni. L'altra innovació és la programació de dos concerts matinals, anomenats 'Bach&Breakfast', en els quals el violoncel·lista Arnau Tomàs tocarà dues suites del músic alemany.

Completaran el programa diversos recitals de piano i de lied, tres actuacions de quartets, i els concerts del jove Fermín Villanueva i 'La Cançó de la Terra', de Gustav Mahler. Jordi Roch, director artístic de l'Associació Franz Schubert, ha definit les novetats com "un canvi de filosofia", amb molts avantatges "des del punt de vista organitzatiu". Aquesta modificació es deu a que, "quan els concerts són d'interès, el públic de la Schubertíada també ve", encara que siguin dates que "s'escapen del cap de setmana", ha explicat.

Roch ha explicat que, tot i tenir un "capítol" de lied "molt consistent i molt ambiciós", a la Schubertíada "tens de tot, pots triar". Roch ha confessat que amics seus es queixen per l'excés d'aquest tipus de cançó, "però és clar, una Schubertíada ha de posar accent en el tema del lied", ha sentenciat. 

Antoni Colomer, productor executiu de la Schubertíada, ha afirmat que els 'Bach&Breakfast' són " el símbol" de la voluntat que el certamen condensat en 10 dies "creï unes sinèrgies amb el públic molt més potents". Colomer ha remarcat que busquen "potenciar també la relació amb els intèrprets" i que tot plegat "contribueixi a un ambient creatiu i molt interessant per tothom qui s'hi apropi"

Novetats musicals

Des de fa tres anys, la secció 'Concert Debut' de la Schubertíada presenta intèrprets joves. Enguany és el torn del violoncel·lista Fermín Villanueva, qui, juntament amb el pianista Stephan König, interpretarà dues estrenes: 'Heremia', de Jordi Cervelló, i 'Die Winde des Sommers', del mateix Stephan König. 

Dins els recitals de lied és on es troben les novetats destacades de la 23ª edició de la Schubertíada de Vilabertran, amb la incorporació primerenca de la mezzosoprano Sarah Connolly, les soprano Dorotea Röschmann i Measha Brueggergosmann, i el baríton Luca Pisaroni. El repertori d'aquests concerts incorporen obres de Schubert, Wagner, Schumann, Britten i Gurney, entre d'altres.

Aquest serà el segon any que la Schubertíada incorporarà un concert familiar. Els solistes de la Camerata 432 interpretaran 'Descordant Franz Schubert', obra que acosta el món musical de l'artista austríac als infants. 

Finalment, la Schubertíada presenta una producció pròpia, 'La Cançó de la Terra', de Gustav Mahler. El projecte, dels més "ambiciosos" del certamen segons Antoni Colomer, és "fruit del diàleg" del festival amb Gustav Mahler, i "malgrat les dificultats que ha comportat, era un projecte que calia tirar endavant", ha conclòs Colomer.