Preacord a Gas Gas per aplicar un ERO temporal de dos mesos a tota la plantilla

La mesura deixa en suspens els acomiadaments i la rebaixa salarial

La direcció i el comitè de Gas Gas han arribat a un preacord per aplicar un ERO temporal de dos mesos que afectarà el 100% de la plantilla.

Si l'assemblea de treballadors ho ratifica, el fabricant gironí de motos deixarà en suspens els 26 acomiadaments i la rebaixa salarial prevista, en espera de com evolucioni el preconcurs de creditors en què es troba immers.

L'ERO temporal es començarà a aplicar divendres i suposarà que, durant aquests 60 dies, els 93 treballadors cobrin de l'atur.

El comitè critica que la fàbrica de Salt viu una situació "precària", perquè ja fa quatre mesos que es va aturar la producció i les nòmines perillen. De fet Gas Gas deu el mes de març a més de la meitat de la plantilla.

El preacord per tirar endavant l'ERO temporal arriba després de dies i dies d'incertesa per part de la plantilla. Els treballadors asseguren que la direcció de Gas Gas, que ara depèn d'un grup israelià, "encara no té cap pla sòlid" per reflotar l'empresa. "L'única cosa que tenen clar és que volen esgotar el termini legal de durada del preconcurs, sense cap altre motiu que devaluar i deteriorar la companyia", diu la plantilla.

Gas Gas porta des de principis d'any en preconcurs de creditors per intentar reestructurar un deute que puja a 20 milions d'euros (MEUR). Segons estableix la llei concursal, l'empresa té de marge fins al 16 de maig per intentar tancar un acord per refinançar-se. En cas contrari, el fabricant gironí de motos es veurà obligar a presentar formalment concurs de creditors davant el Jutjat Mercantil.

Enmig d'aquesta situació, Gas Gas va comunicar al comitè la intenció d'acomiadar fins a un terç de la plantilla (26 treballadors), reduir salaris i tirar endavant un ERO temporal. La plantilla critica que l'actitud de la direcció és "irresponsable i malintencionada" i, sobretot, asseguren que aquest paquet de mesures en cap cas està "justificat".

Dos mesos a l'atur

Avui, però, el comitè d'empresa ha aconseguit suavitzar les intencions de la companyia. Si més no, en espera de veure com evoluciona el preconcurs de creditors. Després d'hores de reunió amb els israelians, direcció i comitè han pactat deixar en suspens els acomiadaments i la rebaixa salarial. A canvi, però, Gas Gas tirarà endavant un ERO temporal de dos mesos que afectarà el 100% de la plantilla.

De moment, aquest ERO s'ha acordat entre direcció i comitè. Demà al matí, l'assemblea de treballadors haurà de ratificar aquest preacord. El president del comitè d'empresa, Pere Brangolí, explica que si la plantilla l'accepta, "l'expedient es començarà a aplicar a partir de divendres i, durant aquests 60 dies, els 93 treballadors cobraran de l'atur".

L'ERO temporal afectarà sobretot la part de producció. És a dir, que s'estendrà al 100% de la jornada dels treballadors que formen part de la cadena de muntatge. En altres departaments (com ara comercial o oficines) aquest percentatge horari pot ser més reduït.

Deure nòmines

La plantilla de Gas Gas critica que la situació que viu la fàbrica és "precària". Ja fa quatre mesos que el fabricant gironí va aturar la producció. No només la de motos, sinó també la de peces de recanvi. Això fa que a dia d'avui el magatzem estigui pràcticament buit i, com assegura el comitè, no hi hagi diners per pagar nòmines. De fet, l'empresa encara deu el salari del març a més de la meitat de la plantilla.

Aquest dijous, els treballadors de Gas Gas portaran les seves reivindicacions fins al Parlament de Catalunya. El comitè i part de la plantilla es reuniran amb diputats dels diferents grups per exposar-los la situació que viu l'empresa i demanar-los que intercedeixin per trobar una solució. Asseguren que, directa o indirectament, l'economia de fins a 400 famílies depèn de Gas Gas.

Entre els anys 2004 i 2005

L'empresa gironina, amb seu a Salt (Gironès) va contreure gran part dels 20 MEUR del deute que arrossega entre els anys 2004-2005. La quantitat que deu als bancs fa referència tant a instal·lacions (la fàbrica) com a producció (és a dir, models de motos de trial i muntanya).

Gas Gas, número 1 en motos de trial i tercer en enduro, va fabricar l'any 2014 unes 8.000 unitats. El 90% de la seva producció s'exporta a més d'una cinquantena de països d'arreu del globus (entre d'altres, França, Alemanya, el Brasil i els Estats Units).