El fiscal manté la petició de 30 anys de presó per l'assaltador de cases a Calonge i Vallirana

Per als altres quatre integrants del grup criminal demana una pena de 26 anys

El fiscal sosté que els integrants del suposat grup criminal que s'ha assegut durant tres dies al banc dels acusats de l'Audiència de Girona van cometre dos assalts violents, un a Calonge i un altre a Vallirana, i van entrar a robar en una tercera casa la tardor del 2011.

Per això, manté la petició de 30 anys de presó per al líder de la banda, Radig Balansayan, i també demana que condemnin a 26 anys de presó els altres quatre acusats, Robert Grigoryan, David Cuenca, Manuel Cuenca i Francisco José Hernández. Les defenses, en canvi, volen que els absolguin o, com a màxim, que condemnin els que van enxampar amb objectes robats a 6 mesos de presó per receptació. Els cas queda vist per a sentència.

L'acusació pública considera que tots cinc es van posar d'acord per cometre els assalts violents de Calonge (Baix Empordà) i Vallirana (Baix Llobregat), i per entrar en un tercera casa, també de Vallirana. Segons el fiscal, la banda escollia a consciència les víctimes -totes persones d'edat avançada- i s'assegurava que, a l'interior dels seus habitatges, guardaven nombroses joies, peces d'art i objectes de valor.

El fiscal ha recordat que les antenes de telefonia mòbil, les intervencions telefòniques i imatges de videovigilància situen la banda prop de les cases assaltes i que al judici cap d'ells ha justificat amb coherència perquè hi eren. A més, ha exposat que quan els van detenir a Vallirana, duien a sobre objectes robats durant els assalts.

Les defenses, en canvi, sostenen que no hi ha proves sòlides contra els processats i creuen que no es pot condemnar algú per dos assalts violents i un robatori amb força basant-se en indicis o casualitats com que fossin a la població on es van cometre els dies i hores dels fets. Per això, tots demanen al tribunal de la secció quarta de l'Audiència de Girona que els absolguin. Els lletrats de Radig Balansayan i de David Cuenca han introduït com a alternativa que els condemnin a 6 anys de presó per estar en possessió d'objectes robats aplicant un atenuant de dilacions indegudes.

L'acusació particular també ha mantingut la petició però creu ara que un dels processats, Manuel Cuenca, només va participar en el robatori amb força i no en els assalts. El judici queda vist per a sentència.

Assalts violents

El primer dels assalts va tenir lloc cap a les dues de la matinada del 23 de setembre del 2011. L'objectiu escollit per la banda va ser una casa de Calonge coneguda com el Mas Bou. Per entrar-hi, els lladres van desmuntar un dels vidres d'una finestra de fusta. Després, la banda es va dirigir de dret cap a l'habitació, on la víctima -una anciana de 76 anys- estava dormint.

Un cop lligada, el grup va regirar l'habitatge de dalt a baix a la recerca de joies, peces antigues i objectes de valor. Abans de marxar, els assaltants van immobilitzar més la víctima i amb el mateix cinturó i una brusa, la van lligar de mans i peus als barrots del llit. Després, els lladres li van robar el cotxe i van fugir del lloc.

Del Mas Bou, els lladres es van endur un botí que pujava a més d'un milió d'euros. A més de nombroses joies (quatre rellotges, fermalls d'or i diamants, cadenes, polseres i arracades), la banda també va endur-se cinc quadres d'alt valor històric i un pergamí honorífic que l'anciana guardava al mas.

Dues setmanes després d'aquest assalt, la nit del 7 d'octubre del 2011, el grup criminal va tornar a actuar. Aquest cop, la víctima va ser un home de 60 anys que vivia al carrer Riera de Vallirana. Pels voltants de dos quarts d'onze de la nit, els lladres van entrar a la casa, aprofitant que la porta posterior -que dóna accés al jardí- estava entreoberta.

Els lladres van sorprendre la víctima al menjador. El van llançar a terra i li van donar cops de puny a la cara i puntades de peu. Un cop ja l'havien reduït, els lladres van lligar l'home de mans i peus amb cable elèctric i cordons de sabates.

Després, els homes van anar amunt i avall de la casa, agafant els objectes de valor que van poder. També se li van endur les claus d'un altre habitatge -situat al carrer Major del poble- que era propietat de la víctima. El grup va marxar deixant l'ancià lligat al terra del menjador, on va haver d'estar-se així tota la nit, fins que l'endemà al matí la Policia Local el va anar a socórrer.

En aquest segon assalt, la banda criminal va aconseguir 45 rellotges, 25 eren d'or i plata (de marques com Rolex, Zenit o Omega) i els restants formaven part d'una col·lecció antiga (tots eren rellotges americans de butxaca). A més, també van robar dues col·leccions de monedes de plata (una d'elles, de Mèxic), medalles antigues, diversos lingots de plata i nombroses joies (monedes d'or, collarets de perles, anells, arracades i polseres).

Contra els agents

Els Mossos d'Esquadra van detenir tots els integrants de la banda la matinada del 28 d'octubre del 2011. Aquella nit, el grup havia entrat a robar a l'altra casa que l'ancià de Vallirana tenia al domicili, aprofitant que li havien robat les claus. D'allà, se'n van endur tres dagues antigues.

Mentre estaven en plena feina, però, els mossos van tancar totes les entrades i sortides del municipi. Poca estona després, cap a tres quarts de dues de la matinada, els agents van detenir tota la banda.

El grup intentava sortir del poble amb un Ford Mondeo, que conduïa el cap de la banda. Quan es van topar amb el control policial, Balansayan va intentar girar cua, però els mossos van creuar un cotxe patrulla a la calçada uns metres més enllà per impedir-li la fugida. L'armeni no va aturar el seu vehicle i va xocar de ple contra el patrulla, moment en el qual els agents els van detenir a tots.