El Consell Executiu ha acordat aquest dimarts la cessió gratuïta de la propietat del 50% proindivís de l'immoble 'Casa Pastors', situat al número 2 de la Plaça de la Catedral de Girona.
L'habitatge se cedeix a l'Ajuntament de Girona perquè el destini a finalitats culturals relacionades amb la futura creació del Museu d'Art Modern i Contemporani de Girona. Segons el Govern, el consistori gironí disposa ara de 2 anys per dur a terme les finalitats previstes en l'acord i ha de destinar la finca a accions culturals durant 10 anys.
Si els terminis no es compleixen, l'immoble cedit tornarà a formar part de manera automàtica del patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Aquest cessió és un pas més per a la configuració del futur Museu d'Art modern de Girona que, entre d'altres, ha de servir per exposar el fons d'art Santos Torroella, que el consistori està en procés d'adquirir i que està valorat en 3,9 MEUR.
Aquest fons inclou 1.200 obres -d'artistes com Dalí, Picasso o Miró, entre d'altres- i es complementa amb la donació de l'arxiu personal del col·leccionista, amb més de 30.000 documents i 3.000 cartes testimoni de la relació epistolar entre el mateix Santos Torroella i artistes destacats del segle XX.
Un projecte polèmic
La Casa Pastors està situada al cor del Barri Vell, als peus de la catedral de Girona, i fins el 2012 havia acollit l'Audiència Provincial. Amb la construcció del nou Palau de Justícia, la voluntat de l'equip de govern era la de crear-hi un nou museu dedicat a l'art contemporani però calia que la Generalitat en cedís la part que li pertanyia.
El projecte, però, ha estat polèmic perquè l'alcalde va haver de fer servir el vot de qualitat per aprovar la compra del fons d'art, criticat per l'oposició pel seu cost (tot i que es pot pagar en set anys) en un moment de crisi.
El juny de l'any passat, l'Ajuntament de Girona ja va encarregar a l'actual director de la Fundació Rafael Masó, Jordi Falgàs, la direcció del projecte per museïtzar la Casa Pastors i convertir-la en el museu d'art modern i contemporani de la ciutat. Falgàs, que és historiador de l'art, incidirà en el disseny dels espais durant la remodelació arquitectònica, decidirà com fer compatible l'espai entre l'exhibició del fons Santos Torroella i d'altres exposicions temporals que es volen organitzar (tant públiques com privades) i també redactarà el pla estratègic i el pla de comunicació.
La Casa Pastors ja es va obrir l'any passat per primera vegada aprofitant l'exposició Girona Temps de Flors i s'hi va organitzar una exposició d'art contemporani.