Desarticulat un grup de traficants de cocaïna que volia blanquejar diners amb premis de loteria

Alguns dels arrestats són de la comarca de la Selva

A finals del mes de març del 2014, agents de la Metropolitana Nord van iniciar una investigació centrada en una sèrie de persones que estarien fent tràfic de drogues, especialment de cocaïna, en diversos municipis del Maresme i la Selva.

Els agents van identificar el presumpte líder del grup, un home de 42 anys i veí de Pineda de Mar, qui també feia de proveïdor per a venedors locals que venien la droga al consumidor final. La investigació va donar un pas important el setembre de 2014 quan uns altres agents de la Metropolitana Sud van coincidir en la mateixa investigació aportant noves dades i posant al descobert l'estructura de l'organització, arrelada a l'Hospitalet del Llobregat.

Es va poder observar com l'organització estava dirigida, en el Baix Llobregat i el Barcelonès, per un dels detinguts, un home de 39 anys i nacionalitat espanyola. Aquest individu, amb antecedents policials per tràfic de drogues per fets consumats en el passat, va rebre l'any 2007 el benefici d'un indult parcial i va ser posat en llibertat sota la condició que no fos arrestat en el futur. Les investigacions han permès demostrar que les persones investigades formaven part d'una organització criminal amb presència al Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme i la Selva liderada pel veí de Pineda de Mar de 42 anys. És a dir, una mateixa persona liderava els grupuscles arrelats tan al Maresme i la Selva com a l'Hospitalet de Llobregat.

Després de mesos d'investigació i sota tutela del Jutjat d'Instrucció núm. 7 d'Arenys de Mar, el passat 27 de març de 2015 es va executar un operatiu policial per desmantellar l'organització i detenir els seus membres. I és que els investigadors havien descobert que els traficants començaven a establir infraestructures comercials per poder fer transports i assegurar l'arribada d'importants quantitats de cocaïna des de Colòmbia a Europa.

16 registres a domicilis: 49.000 euros i 7.000 grams de cocaïna

L'operatiu policial va permetre la detenció de deu persones, inclosos els màxims responsables de la organització criminal. A més, es van fer 16 registres en domicilis i locals situats a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Begues, Pineda de Mar, Mataró, Santa Susanna i Palafolls. En aquests registres es van recuperar 49.000 euros en efectiu, més 7.000 grams de cocaïna, quasi 400 pastilles de MDMA, una pistola semiautomàtica marca GLOCK amb molta munició, material informàtic i gran quantitat de terminals telefònics.

Així mateix, també es va localitzar un laboratori on es tallava i es manipulava la cocaïna per a la seva venda i distribució final. També es va desmantellar una plantació de marihuana localitzada en el domicili d'un dels detinguts i a un altre arrestat se li van trobar a casa seva 138 fringíl·lids que la Unitat de Medi Ambient va intervenir.

Després de passar a disposició judicial, set de les persones detingudes resten ingressades provisionalment a presó. La Divisió d'Investigació Criminal no descarta noves detencions.