Els estanquers nord-catalans pronostiquen un increment del contraband de tabac

Asseguren que si França aprova els paquets de tabac genèrics estaran "ferits de mort"

Els estanquers francesos han sortit al carrer aquesta setmana per protestar contra la nova llei impulsada per la ministra de sanitat, Marisol Touraine, que preveu la implantació dels paquets de tabac genèrics a França a partir del mes de maig de l'any vinent. Una mesura que ja s'aplica a països com Austràlia i que a Europa està previst que sigui d'obligat compliment l'any 2019. Els estanquers lamenten que França vulgui avançar-se a una normativa que han rebutjat aplicar països com Alemanya, Bèlgica o el mateix estat espanyol i que "no beneficiarà ningú".

Amb l'objectiu d'evitar que els joves comencin a fumar, els paquets genèrics eliminen els colors identificatius de les diferents marques de tabac uniformitzant el disseny dels paquets. Així, el model aplicat a Austràlia i que es vol copiar a França ocupa el 85% de la superfície del paquet amb imatges i missatges alertant dels perills del tabaquisme i relega la marca comercialitzadora a un petit espai a la part inferior d'una de les cares del paquet. Un disseny, alerten els estanquers, que, com ha passat a Austràlia, farà augmentar el contraban de tabac perquè "la gent no vol comprar un producte amb imatges desagradables com a reclam".

Els estanquers nord-catalans alerten que la mesura pot ser especialment perjudicial per als seus negocis perquè agreujarà els problemes crònics del sector. En aquest sentit, el seu president, Eric Paqueriaud, assegura que amb la diferència de preu del tabac a banda i banda de la frontera, el contraban i la venda il·legal de tabac augmentarà exponencialment posant en perill els negocis que han resistit la crisi que el sector ha patit en els darrers anys. "En 10 anys han tancat més de 100 estancs al departament dels Pirineus Orientals i si entra en vigor la llei en tancaran molts més", assegura Paqueriaud.

Sobre la problemàtica del contraban, Paqueriaud ha recordat que l'estat francès deixa de guanyar cada any més de 40 milions d'euros en impostos a la Catalunya del Nord per aquest fenomen i que cada dia són més les persones que creuen la frontera per comprar tabac a Catalunya per revendre'l després a les portes dels instituts i pels carrers de pobles i ciutats. De fet, el sector calcula que només el 30% del tabac que es fuma es compra a estancs del departament.

El president dels estanquers nord-catalans ha deixat clar que el sector està a favor de tota mesura orientada a la prevenció contra el tabaquisme i en benefici de la salut pública, però no entenen que guanya l'estat francès avançant-se a una directiva europea que el que farà es que recapti menys impostos i que posarà en perill molts llocs de treball en el primer comerç de proximitat per nombre de clients de l'estat francès. Paqueriaud recorda que, malgrat la diversificació de productes, el 50% de la recaptació dels estancs nord-catalans prové del tabac i que amb la nova llei, i tenint en compte el poc marge que ofereix el tabac, molts establiments hauran de tancar.

Per tot això, Paqueriaud exigeix a l'estat francès que escolti el sector i busqui fórmules alternatives amb la complicitat dels estanquers. En aquest sentit, ha apostat per aplicar la comercialització dels paquets genèrics junt amb la resta de països i que baixi el preu del tabac per tal que la diferència amb l'estat espanyol no sigui tant gran. En cas de no escoltar les seves demandes, el sector està disposat a mobilitzar-se com ja han fet en moltes ocasions els darrers anys. "Són gent pacífica i constructiva, però si l'estat vol anar a la guerra i anirem", ha alertat.