L'AMI vol que els alcaldes prioritzin les aliances amb partits sobiranistes

Vol que els electes municipals donin suport a la proclamació de "l'estat català, lliure i sobirà" quan prenguin possessió del càrrec

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) vol que els alcaldes que surtin escollits a les properes eleccions municipals prioritzin les aliances amb els partits "inequívocament" sobiranistes.

La Declaració Municipalista de Cervera, que han donat a conèixer aquest dimecres a Girona, vol que quan els electes municipals prenguin possessió del càrrec es comprometin a treballar per la independència dient: "Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, el president i el govern per exercir l'autodeterminació del nostre poble i proclamar l'estat català, lliure i sobirà".

La declaració té suport de tots els municipis de l'AMI, excepte nou d'ICV.

El text

La Declaració Municipalista de Cervera és un document acordat per l'àmplia majoria dels municipis que formen part de l'AMI (excepte els nou amb alcalde ecosocialista) i que proposa uns acords perquè els subscriguin els regidors i alcaldes que surtin elegits en les properes eleccions municipals. Segons ha explicat l'alcalde de Montblanc i vicepresident de l'AMI, Josep Andreu, el document s'havia de donar a conèixer el 13 de març però una indisposició del president de l'associació, l'alcalde de Vic Josep Maria Vila d'Abadal, va obligar a ajornar la cita.

Ara, amb el full de ruta recentment signat per l'ANC, Òmnium, la mateixa AMI, CDC i ERC i amb l'adhesió de Súmate, Andreu detalla que no podien esperar més per donar a conèixer el document. "El municipalisme juga un paper fonamental i determinant per avançar decididament cap a la independència, amb el full de ruta acordat, no podíem retardar més la Declaració de Cervera", ha afirmat l'alcalde de Montblanc.

Finalment, l'han fet públic a Girona, on l'alcalde de la ciutat i membre actiu de l'AMI, Carles Puigdemont, ha assegurat que és essencial que el gruix dels càrrecs municipals adoptin un "compromís personal i explícit" de treballar per a la independència de Catalunya.

La Declaració de Cervera consta de sis acords que l'AMI proposa a les candidatures que es presenten a les eleccions municipals del maig. En el primer, animen els partits que rebin més vots a pactar amb partits "inequívocament" sobiranistes. "Respectant sempre la plena autonomia de cada municipi, donar prioritat a les aliances de govern entre tots els partits compromesos a treballar inequívocament per l'exercici de l'autodeterminació de Catalunya i amb l'objectiu d'assolir, durant el proper mandat municipal, la plena sobirania de la nació catalana", explicita l'acord.

L'AMI també vol que els electes adoptin un compromís personal quan prenguin possessió del càrrec. Més enllà de jurar la Constitució per "imperatiu legal" proposen que "un cop realitzat l'acte de jurament o promesa, afegir-hi de forma personal: Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, del president i del govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre de 2015 per exercir l'autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les nostres institucions, l'estat català, lliure i sobirà".

Treballar per la independència des del món local

El tercer punt consisteix en comprometre's a treballar, des dels nous ajuntaments, per la transparència i el foment de la participació ciutadana, alhora que es combat activament la corrupció. L'acord també inclou prioritzar les polítiques basades en la igualtat d'oportunitats i el manteniment dels serveis públics, focalitzats sobretot als ciutadans més vulnerables.

"Iniciar des del mateix moment de la constitució dels nous ajuntaments, al costat de l'ANC , Òmnium Cultural i altres entitats, un període transitori de màxim inclusió i unitat d'acció de totes les organitzacions i partits polítics compromesos amb e procés a fi de garantir la victòria del conjunt de les forces sobiranistes a les eleccions del 27 de setembre", recull el quart punt de la Declaració de Cervera.

Finalment, el cinquè acord expressa que, si la majoria de la ciutadania recolza opcions sobiranistes a les urnes el 27 de setembre, el món municipal es posarà a disposició de les institucions per "iniciar el procés constituent cap a la independència de Catalunya". El darrer punt consisteix en enviar la Declaració de Cervera a l'AMI, perquè pugui saber quants candidats de les municipals subscriuen el document.

La presentació de la Declaració de Cervera ha comptat amb la presència els alcaldes de Girona (que ha actuat finalment com a amfitrió), el de Cervera (que conserva el nom a la declaració tot i que finalment no s'ha pogut fer allà), el de Caldes de Montbui, El Port de la Selva, Olot, Montblanc i Balaguer. Vila d'Abadal, de nou, ha excusat la seva presència per una afecció oftalmològica.