71 municipis catalans apaguen els llums per encendre consciències sobre el canvi climàtic

Centenars de monuments i edificis públics han quedat a les fosques per participar a la iniciativa l'Hora del Planeta

Malgrat no es pot comptabilitzar quantes persones a nivell particular s'han sumat a la iniciativa, l'Hora del Planeta s'ha fet especialment visible amb l'apagada dels llums de monuments tan emblemàtics com la Sagrada Família o la Torre Agbar de Barcelona, la catedral de Girona o la Muralla de la Via de l'Imperi Romà de Tarragona.

Des que l'organització World Wide Fund for Nature (WWF) la va posar en marxa fa 9 anys a Sidney, cada cop són més les ciutats i països que se sumen a una campanya que vol reivindicar les energies netes per lluitar contra el canvi climàtic. A Catalunya també, cada any, hi ha més poblacions que hi participen. Aquest any ho han fet fins a 71 ciutats i pobles.

Enguany, a les 20.33 s'han apagat les llums de l'edifici de l'Ajuntament de la ciutat, l'església de Sant Fèlix i la Catedral de Girona, els tres monuments més emblemàtics de la ciutat. En altres edicions, la ciutat només havia apagat durant una hora les llums de l'església i la catedral gironina. Un petit gest, una foscor solidària, amb la qual el consistori vol que els ciutadans prenguin consciència de la importància dels petits detalls, l'estalvi energètic i l'esforç individual que cal per combatre el canvi climàtic.

Tot i la importància d'aquesta iniciativa que es porta a terme arreu del món, els pocs ciutadans gironins que aquest vespre passejaven per la ciutat sabien de què es tractava. Alguns ni s'havien adonat que les llums dels edificis s'havien apagat. D'altres però, coneixien la iniciativa i eren un xic crítics. Com en Pere qui assegurava que amb una acció única durant l'any no s'aconseguirà variar el canvi climàtic ni canviar les rutines dels ciutadans. "Cal que fem un pensament perquè estem espatllant tot el planeta, és necessari tirar endavant projectes pràctics i que s'hi destinin diners, perquè tot es tracta d'això", ha subratllat la Carme, una altra veïna de la ciutat que sabia de la iniciativa

En total, s'han sumat a l'Hora del Planeta més de 7.000 ciutats i pobles de 160 països, a més de milers d'empreses, centres educatius i entitats que també hi ha col·laborat.
2015, acord a París

2015, objectiu París

WWF ha recordat que l'Hora del Planeta és aquest any especialment important per ser un any clau en la lluita contra el canvi climàtic i l'excessiva despesa energètica. Al mes de desembre està previst a París, a França, l'aprovació d'un acord de tots els governs del món a favor del clima i per un futur basat en les energies netes. L'organització ha aprofitat l'acció per reclamar que aquest pacte s'assoleixi a París i s'abandoni l'ús de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas en favor de les energies renovables. "A París cal aconseguir l'acord climàtic global que garanteixi la transformació que necessiten i ens encamini cap a un món més saludable, segur i just per a tots", han demanat des de WWF.