La plantilla de Gas Gas engega les protestes contra els acomiadaments

Els empleats es manifesten al saló BCN Moto coincidint amb l'inici de les reunions pels tres ERO

Els 93 treballadors de Gas Gas han començat les protestes davant la decisió del fabricant de tirar endavant fins a tres expedients d'ocupació. L'empresa, amb seu a Salt (Gironès), ha presentat preconcurs de creditors i manté aturada la producció des de mitjans gener. Gas Gas, que fabrica motos de trial i enduro, ha anat al Jutjat Mercantil després de no poder refinançar un deute que puja a uns 20 MEUR.

Els tres expedients d'ocupació s'inclouen dins el pla de viabilitat que l'empresa ha presentat per intentar superar el preconcurs. El primer ERO és d'extinció i afectarà 26 empleats, gairebé un terç de la plantilla actual. El segon i tercer ERO s'aplicaran a la resta de plantilla. Un dels expedients és temporal i preveu enviar els treballadors a l'atur fins a 190 dies en un termini de dos anys. L'altre ERO, de reducció salarial, suposarà retallar sous a tot el personal. El percentatge variarà en funció de les categories.

Després que Gas Gas donés a conèixer les seves intencions al comitè, avui han començat les trobades entre les parts. Abans no es formalitzin els ERO, fabricant i comitè tenen un termini d'un mes per intentar posar-se d'acord amb les extincions. En el cas dels acomiadaments temporals i la rebaixa de sous, aquest temps és de quinze dies.

Durant la reunió d'avui, com ha concretat el president del comitè, Pere Brangolí, Gas Gas els ha entregat documentació. "No s'ha negociat res encara", ha dit Brangolí, emplaçant-se a properes trobades. De totes maneres, però, la plantilla ja ha començat a mobilitzar-se per protestar contra una situació que, asseguren, és conseqüència de la "mala gestió" que s'ha fet.

D'entrada, els empleats han creat una pàgina a Facebook i un compte de Twitter amb el lema 'Gas Gas vol produir i no morir'. Aquest divendres, a més, han tret la protesta al carrer i l'han portada fins al saló BCN Moto, el de referència del sector, que se celebra a la Farga de l'Hospitalet (Baix Llobregat).

Els treballadors han llogat un autocar i, portant pancartes i samarretes reivindicatives, han protestat contra els ERO i han defensat que Gas Gas és viable. "Volem treballar i fer motos, però per manca d'acord entre bancs, inversors i Generalitat, no podem", asseguren.

Un mes per lligar l'acord

Després de presentar preconcurs, Gas Gas disposa fins a finals d'abril per intentar tancar un acord amb els creditors que li permeti refinançar-se. Sinó, el fabricant de motos es veurà obligat a presentar concurs davant el Jutjat Mercantil.

Els treballadors asseguren que "després d'un llarg procés de negociació, els bancs han accedit a fer una quitança important del deute per facilitar la viabilitat de l'empresa". El problema, diu la plantilla, és que perquè això passi, els socis de Gas Gas han de fer una aportació de capital. "I fins a dia d'avui han estat incapaços d'arribar a un acord per tirar-la endavant", expliquen els treballadors.

L'empresa gironina, amb seu a Salt (Gironès) va contreure gran part del deute que arrossega entre els anys 2004-2005. La quantitat que deu als bancs fa referència tant a instal·lacions (la fàbrica) com a producció (és a dir, models de motos de trial i muntanya).

Gas Gas, número 1 en motos de trial i tercer en enduro, va fabricar l'any 2014 unes 8.000 unitats. El 90% de la seva producció s'exporta a més d'una cinquantena de països d'arreu del globus (entre d'altres, França, Alemanya, el Brasil i els Estats Units).