'Compromís per Girona' fa un pas endavant i es presentarà a les eleccions municipals

És una candidatura ciutadana formada per moviments veïnals i associacions

El desembre de 2013 es presentava el projecte de 'Compromís per Girona', una candidatura impulsada per membres d'entitats veïnals, moviments socials i entitats.

Després de mesos de treball intern -i de negociacions amb ICV i CUP que no han fructificat-, els representants de la candidatura han anunciat que es presentaran a les eleccions municipals del maig. Reconeixen que s'impliquen en política perquè cal un canvi per acabar amb el "clientelisme" dels partits i també per a "la higienització" de la política.

Obriran un procés participatiu per acabar de configurar el programa i també escollir l'ordre de la llista. Com que es presenten com a agrupació d'electors, els caldrà recollir 1.500 signatures.

'Compromís per Girona' és una candidatura cívica on conflueixen persones individuals vinculades a associacions i entitats com l'associació animalista de Girona, Pirates Catalunya o persones de l'entorn de Podem Girona. La seva vocació és la de sumar per poder "invertir la dinàmica" de la política municipal. "A Girona fa molts anys que governen els mateixos i tot es mou per clientelisme, per això cal prendre decisions arriscades i valentes perquè la societat necessita il·lusionar-se", ha manifestat un dels membres, Xavier Villareal. 

En les passades eleccions a Girona hi va haver un 49% d'abstenció. 'Compromís per Girona' vol incidir en aquestes persones que no van anar a votar i mostrar-se com una alternativa que promou una manera diferent de fer política. La candidatura defensa que cal una major participació de la ciutadania i trencar la dinàmica dels partits. També reclama que cal "higiene democràtica" i que, per això, cal la implicació de ciutadans del carrer que no estan vinculats a cap partit polític. 

Llista i programa per definir

Des de 'Compromís per Girona' defensen que volen fer una candidatura "horitzontal" on no tingui més importància ningú per ocupar un lloc determinat a la llista. De fet, volen obrir un procés perquè tothom que vulgui formar part de la candidatura es pugui presentar i, posteriorment, que tots els ciutadans de Girona puguin votar per escollir l'ordre dels candidats. 

Abans, però, la candidatura ha de salvar un escull. Com que es volen presentar com a agrupació d'electors, la llei els obliga a recollir 1.500 signatures de suport. El període per fer-ho és del 31 de març al 20 d'abril. "Sortirem al carrer, a places i mercats per donar-nos a conèixer", ha avançat Villareal. 

Negociacions frustrades amb ICV i CUP

Quan 'Compromís per Girona' es va donar a conèixer al desembre del 2013 va avançar la seva intenció de negociar amb CUP i ICV perquè asseguraven que tenien molts objectius compartits i podien sumar. Ara bé, Villareal ha reconegut que aquestes negociacions no han arribat a bon port perquè, segons sosté, els dos partits no han volgut renunciar a les seves sigles. 

"Nosaltres ens hem mantingut fidels als nostres principis, som una candidatura cívica i donem valor a les persones", ha defensat Villareal. Tot i això, ha assenyalat que no estan tancats a arribar a pactes o col·laboracions després de les eleccions. 

Pel que fa al programa electoral, Villareal ha explicat que al web de 'Compromís per Girona' ja hi ha exposats els grans eixos i que obriran un procés participatiu -sobretot via telemàtica- perquè els ciutadans facin aportacions.