Troben l'enllosat original del segle XV del pont medieval de Sant Joan les Fonts

Es cofirma que l'actual estructura es va aixecar després que un terratrèmol destruís el pont primigeni

Els arqueòlegs han localitzat l'enllosat original del pont medieval de Sant Joan les Fonts (Garrotxa). Aprofitant les obres de restauració que s'hi estan fent, s'han dut a terme tres sondejos arqueològics que han permès localitzar el paviment del segle XV. La troballa també confirma la hipòtesi que l'actual estructura es va aixecar després que un terratrèmol ensorrés el pont primigeni (que s'havia aixecat al lloc al segle XIII).

A més, l'estudi arqueològic del pont també ha permès localitzar sis guarda-rodes d'època moderna. Aquestes estructures, separades un metre unes de les altres, impedien que els carros -i més tard els vehicles- xoquessin contra les parets del pont quan el creuaven.

Les prospeccions al pont de Sant Joan les Fonts van començar a principi de mes. Aprofitant les obres de restauració que s'hi estan fent, els arqueòlegs van proposar-se descobrir l'enllosat original del monument. Se sabia que al segle XIII ja s'aixecava un pont a l'indret, però la incògnita era veure si l'estructura havia pogut resistir un terratrèmol que va afectar la Garrotxa el primer terç del segle XV o, per contra, el moviment sísmic el va ensorrar i es va haver de refer.

Ara, les prospeccions que s'han fet al pont han resolt aquesta incògnita. En tres sondejos arqueològics, que han anat aixecant les successives capes de paviment, s'ha descobert que l'enllosat original data del segle XV (probablement, sobre el 1450). És a dir, que el pont primigeni no va resistir el terratrèmol.


 
L'arqueòloga encarregada del projecte, Maribel Fuertes, detalla que el paviment original que s'ha localitzat està format per pedres de la zona, de mida mitjana i gran, disposades en pla. Després de les tres prospeccions arqueològiques, els treballs ara seguiran en extensió; és a dir, que s'obrirà la resta del pont.

Sis guarda-rodes

A més, a mesura han anat traient capes de paviment, els arqueòlegs també han descobert altres estructures. Aquestes, però, d'època moderna i contemporània. Es tracta de sis guarda-rodes de forma rectangular, separats els uns dels altres per un metre de distància.

Els guarda-rodes se solien posar als vorals del camins i carreteres de pas, per evitar que els carros -i més tard els vehicles- sortissin de la via i poguessin xocar contra les parets del pont. Els arqueòlegs creuen que, quan comencin a excavar el pont de Sant Joan les Fonts en extensió, trobaran més guarda-rodes a banda i banda del monument.