'Era un molt bon company de feina i fatigues, molt alegre i sense ganes de jubilar-se'

Consternació a Dinox de Cornellà del Terri després de la mort del seu president a l'avió estavellat als Alps

En el sector de la maquinària per al món alimentari qui més qui menys es coneix. Per això, la mort de diferents treballadors i directius d'empreses gironines que anaven a l'avió estavellat ha afectat de prop moltes famílies gironines. Una de les víctimes que viatjava a l'avió de Germanwings era l'Àngel Montaner, veí d'Amer, i que des de feia 28 anys treballava a l'empresa Dinox del polígon Pont-Xetmar de Cornellà del Terri (Pla de l'Estany). 

Com ja havia fet d'altres anys, havia pres l'avió per representar l'empresa a la fira Anuga FoodTec de Colònia, on tenia previst visitar clients i proveïdors ja que ell, a banda de ser president, era el responsable de les tasques comercials. Dinox és una empresa familiar, amb una quarantena de treballadors, on el tracte és proper entre els directius i la plantilla. La mort de l'Àngel ha estat un fet que ha afectat de prop a tots els treballadors. I més encara tenint en compte que el seu fill també treballava a l'empresa. 

Montaner tenia 64 anys i, tot i estar pràcticament en edat de jubilar-se, els seus companys i amics en destaquen el seu tarannà vitalista i alegre. "No tenia gens de ganes de jubilar-se", recorden. "Tenia caràcter però era molt bon company, alegre i molt de la broma", destaca el gerent de l'empresa, Lluís Masanas, que ha treballat colze a colze amb ell durant 28 anys. 

Perdre amics i familiars en el mateix accident

Masanas va tenir coneixement de l'accident a través de la ràdio. A partir d'aquell moment es van encendre les alarmes a l'empresa perquè tots sospitaven que es tractava del vol que havia agafat el president per viatjar fins a la fira de Colònia. Entre els primers en intentar esbrinar-ho hi havia, lògicament, també el fill de la víctima. 

En el cas del gerent d'aquesta empresa familiar, l'accident no només li ha arravatat el seu company, sinó dues persones més: un amic i un nebot. Al mateix avió hi viatjava el director general de Mimasa, Carles Milla Masanas, que és nebot seu. Mimasa és una empresa situada a escassos metres de Dinox i on, aquest dimecres, un cartell a la porta anuncia que està tancat per "per assumptes personals". 

Un altre dels passatgers del vol sinistrat era Josep Borrell, de l'empresa Jo-bex-man de la Cellera de Ter (Selva). Es dóna el cas que Borrell, que també feia de comercial, era amic dels directius de Dinox. De fet, el president de Dinox, Àngel Montaner, l'havia passat a buscar per casa seva, a Anglès, el dimarts al matí per anar junts en cotxe fins a l'aeroport a buscar l'avió. 

"Entre els comercials tots ens coneixem i ells ho eren molt de coneguts, els hi deien els nens", recorda Carlos Mateo, que des de fa cinc anys fa de comercial a Dinox i que era amic també de Montaner. 

"Ens ha tocat per totes bandes", lamenta el gerent de l'empresa, que s'ha encarregat d'anar informant tots els treballadors de la situació. Reconeix també que en les darreres hores han estat moltes les mostres de condol que han arribat a l'empresa. 

Queixes per la desinformació

Tot i que les primeres informacions sobre l'accident van començar a córrer a mig matí, la família de Montaner no va tenir confirmació oficial de què era a la llista de passatgers fins a les vuit del vespre. Per això, des de l'empresa lamenten la manca d'informació que asseguren que ha fet més dur el patiment de la família. 

"En els temps que estem, que necessitin deu hores per confirmar que havia pujat a l'avió és molt exagerat i fa que el patiment costi encara més de portar", reconeix Carlos Mateo que, a banda de treballar de comercial a l'empresa, és amic de la família. 

Ell va ser una de les darreres persones de parlar amb Montaner i Borrell. Els seus cotxes es van creuar al peatge a quarts de vuit del matí i es van intercanviar trucades. "Em va fer broma i em va dir que avisés la Guàrdia Urbana que arribaven els de províncies perquè els deixés via lliure; sempre feia broma, em quedo amb aquest darrer somriure", recorda.