El Terrat omplirà d'humor un cap de setmana del Festival de la Porta Ferrada

Hi haurà actuacions de Joglars, Leo Bassi, Andreu Buenafuente i Berto Romero

L'any passat El Terrat ja va participar al Festival de la Porta Ferrada, en tant que soci escènic de la promotora The Project, que s'estrenava al seu torn com a nou organitzador del festival. Però l'aposta va ser molt més discreta, amb una cita del cicle de conferències 'Instint' a càrrec de David Trueba i un 'Comedy Corner' pel qual van passar Pep Plaza, Dani Pérez i Eduard Biosca.

Per impuls de l'ànima de la productora de comèdia, Andreu Buenafuente, enguany la comèdia i l'humor tindran un espai, un cap de setmana i un nom propi reservats a Sant Feliu de Guíxols en el marc del festival d'estiu. D'aquesta manera, el cap de setmana (llarg) del 23 al 26 de juliol, la programació de la Porta Ferrada cedirà tot el protagonisme a l'humor que proposa el Singlot Festival.

Buenafuente i el seu equip han dissenyat un programa que te tres eixos. D'una banda, la programació pura i dura d'espectacles de comèdia, en segon lloc una trobada professional de productors, exhibidors i artistes, i també unes sessions de formació per a professionals a càrrec de personatges de renom.

Quant al primer, suposa un cartell eclèctic que no es limita als noms habituals de la factoria d'El Terrat. Hi seran Andreu Buenafuente (amb un dels fundadors de la revista Mongolia, Edu Galán) i Berto Romero, sí, però també actuaran Leo Bassi ('Best of Bassi'), Javier Coronas, Els Joglars ('VIP') i el duet còmic Faemino y Cansado. Aquestes actuacions tindran lloc a l'escenari de l'Espai Port del festival mare les nits de dijous, divendres, dissabte i diumenge.

'Txiringuito Terrat'

El monòleg tindrà encara un altre espai dins del festival, al 'Txiringuito Terrat', que està previst que s'instal·li a la platja de Sant Feliu de Guíxols -encara s'està tancant la negociació amb l'Ajuntament-. Per allà, Buenafuente vol que hi passin noves promeses del "One man comedy", així com algun dels noms amb més tirada del panorama estatal.

En segon lloc se celebraran dues taules "de cooperació" professionals on s'asseuran cinc productors, cinc exhibidors i cinc artistes, respectivament. Els artistes vendran les seves propostes escèniques a productors i exhibidors amb l'objectiu de sortir amb un acord per tirar endavant els seus projectes. En aquest sentit, el festival voldria que en acabat s'haguessin lligat almenys dos espectacles, però reconeix que no hi ha cap compromís per part dels actors participants de fer-ho. L'altra possibilitat és que Singlot Festival s'interessi per alguna d'aquestes propostes i decideixi produir-la de cara a la segona edició del festival, indiquen.

La tercera branca del certamen és la formació i la difusió en l'àmbit de la comèdia. D'una banda es projectarà en diverses sessions el documental d'Andreu Buenafuente 'El culo del Mundo', i un altre a determinar. De l'altra, es realitzaran dos seminaris a càrrec de Leo Bassi i Ramon Fontseré sobre la professió d'actor i específicament de còmic, adreçades exclusivament a professionals.

Andreu Buenafuente ha explicat aquest dimarts que organitzar un festival dedicat a la comèdia i l'humor era "una assignatura pendent" d'El Terrat, una productora nascuda des de i per l'humor. Era un "somni difícil", ha expressat, que s'ha fet realitat gràcies a la col·laboració amb The Project, un soci amb qui El Terrat es va aliar l'any passat per fer de la Sala BARTS la seva 'casa escènica'.

La concessió de la gestió del Festival de la Porta Ferrada a The Project s'estén durant 5 anys, i de la mateixa manera les dues productores volen que el Singlot Festival també tingui continuïtat en properes edicions. "M'agrada la perspectiva de treballar a 4 o 5 anys", ha dit Buenafuente al respecte, perquè això li ha permès no "cremar" tot el capital humorístic del país en un so cartell.

Per Buenafuente era important que el Singlot Festival fos quelcom més que "programar comèdia", com ja es fa en tants altres llocs i contextos. "L'embolcall" de tot plegat és, segons ha dit, fer de la cita una trobada anual de l'humor i la comèdia, amb aspectes com la formació, la trobada professional o la difusió de l'ADN del comediant com a ingredients afegits. Ho il·lustra bé l'acte inaugural del festival, la nit del 23 de juliol, consistent en la lectura d'un Manifest sobre l'humor escrit per l'il·lustrador i fundador de la Revista Mongolia, Darío Adanit, al Teatre Narcís Masferrer.