Apareixen mig centenar de peixos morts al riu Ter a Bonmatí

Agents Rurals investiguen les causes

Les truites mortes van aparèixer aquest diumenge, en ple episodi de pluges. En total, són una cinquantena. Es van trobar a la resclosa de la central hidroelèctrica de Bonmatí (Selva), quan el sistema que treu les fulles de l'aigua les va arrossegar. El canal que des del Ter va a parar a la central hidroelèctrica fa uns 2 quilòmetres de llargada.

Les truites mortes són de diferents mides i n'hi ha tant de comuna com d'irisada (una varietat autòctona d'Amèrica que s'introdueix en trams de rius on es pot pescar amb mosca). Després que el personal de manteniment de la central els alertés, una patrulla d'agents rurals ja va anar ahir a lloc per aixecar acta. Avui hi han tornat per examinar els peixos. Totes les truites tenen la boca oberta, cosa que indica que han mort per manca d'oxigen.

De moment, tant els agents rurals com l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han obert una investigació per determinar l'origen de la mortaldat. "Inspeccionarem tot el canal i també el tram de riu que porta fins al Pasteral per veure si trobem més peixos morts", explica l'agent major especialitzat en fauna de la Selva, César Lázaro.

De totes maneres, com que a hores d'ara el Ter baixa amb força cabal, caldrà esperar que baixi el nivell de l'aigua per veure quin és l'abast de la mortaldat. "Apart, quan els peixos moren, s'enfonsen, i no tornen a surar fins al cap d'uns dies; per tant, a hores d'ara no sabem si n'hi ha molts més de morts", precisa l'agent rural. Lázaro també precisa que, a vegades, un augment sobtat del cabal provoca que l'aigua del riu tingui menys oxigen (i que, per tant, els peixos es morin).

Els pescadors responsabilitzen l'ACA

De totes maneres, els pescadors esportius responsabilitzen directament l'ACA de la situació. Els pescadors asseguren que s'ha desembassat aigua del fons de Susqueda i el Pasteral, que està barrejada amb llots, i que això precisament és el que ha matat els peixos (perquè el fang s'ha menjat l'oxigen del riu).

Des de la Federació Catalana de Pesca Esportiva també diuen que, segurament, les truites que han aparegut a Bonmatí són només una petita part de totes les que hi deu haver mortes al riu. "Si se n'han trobat en una canal que fa 2 quilòmetres, això vol dir que el Ter deu anar ple de truites mortes; podríem estar parlant tranquil·lament de diversos centenars", diu Joan Serra, un dels pescadors.

De moment, des de la federació estan recollint informació. Durant els propers dies, a més, faran seguiments al riu (un cop en baixi el cabal) per veure quina quantitat de peixos han mort. Serra ja avança, però, que estan "disposats a arribar fins al final" i que, per això, volen portar el cas davant la Fiscalia de Medi Ambient perquè investigui si hi pot haver "delicte ecològic".

"Maniobres ordinàries"

Per part de l'ACA, però, expliquen que no s'ha fet cap desembassament de fons; sí que s'ha deixat anar aigua, això sí, davant la previsió de pluges. "Les maniobres efectuades al Pasteral no han comportat cap buidat de fons, s'ha tractat de maniobres ordinàries de desembassament davant episodis pluviomètrics, com les que es duen a terme de manera regular", indica l'Agència.

L'ACA també precisa que un dels seus inspectors ha anat fins a la resclosa de la hidroelèctrica per aixecar acta de les truites que s'hi ha trobat mortes. I que, un cop els cabals del riu ho permetin, "es durà a terme una inspecció per esbrinar les causes de la mortaldat", indica l'Agència. D'entrada, però, l'ACA precisa que les truites haurien quedat atrapades a la reixa i no haurien pogut sortir-ne.