Els sindicats de Mossos critiquen l'estat de la nova seu dels ARRO, Tedax i canina a Girona

Asseguren que han sortit del "tuguri"per passar a tenir unes dependències "precàries"

Els sindicats dels Mossos d'Esquadra critiquen que la nova seu dels ARRO, els Tedax i la canina a Girona té "greus mancances de seguretat". En un comunicat, la unió trisindical assegura que aquests grups policials han sortit per fi del "tuguri" on es trobaven fins ara, situat a la carretera Barcelona, però per anar a parar a unes dependències "precàries" que, tot i guanyar en "salubritat", han perdut en seguretat.

L'SME, el SPC i el CAT ja han fet arribar un escrit, on denuncien la situació, al director general de la Policia. També critiquen que, abans que s'inaugurés la nova seu, situada a l'antic Institut Gaudí, els delegats sindicals van ser els únics que no van poder visitar-ne les dependències.

La seu de les tres unitats dels Mossos d'Esquadra, on s'han traslladat fa dues setmanes, es troba a tocar de la comissaria de Trànsit (situada al sector del Mas Xirgu). Abans, les instal·lacions eren la seu de l'Institut Gaudí de la Construcció, que va tancar arrossegat per la crisi. L'Ajuntament de Girona va cedir l'edifici en desús al Departament d'Interior, que ha invertit 106.500 euros per rehabilitar-lo.

Les instal·lacions acullen l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), el grup de desactivació d'explosius (els Tedax) i la unitat canina. Abans, tots ells es trobaven en una nau de la carretera Barcelona.

Divendres passat, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va inaugurar les dependències. Al cos central de l'edifici hi ha els ARRO i la canina. Els Tedax s'han traslladat a l'extrem nord-est del recinte, en un annex de dues plantes (on també hi ha un taller de manipulació).

La unió trisindical dels Mossos d'Esquadra, però, critica que les instal·lacions pateixen "mancances greus en seguretat". Asseguren que el trasllat era "una necessitat", perquè els tres grups policials havien de sortir del "tuguri" on es trobaven, però que la nova seu s'ha convertit en "un exemple més de la incompetència administrativa".

"En salubritat però no en seguretat"

"Des del primer moment, estàvem convençuts que l'ARRO, els Tedax i la canina es traslladarien de manera precària a unes dependències que guanyaven en salubritat, però no en seguretat; i així ha estat", recullen en un comunicat el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME), el de Policies de Catalunya (SPC) i el Col·lectiu de Treballadors Autònoms (CAT).

La trisindical critica que, abans de "l'escenogràfica inauguració", i mentre duraven les obres, "tothom" va poder visitar les instal·lacions de l'Institut Gaudí. Tothom menys ells, perquè el Departament va fer "oïdes sordes" a la petició feta pels seus "delegats sindicals o de riscos laborals".

Ara, després de la inauguració, membres de la unió trisindical dels Mossos han anat a la seu. "Amb tota la informació que els policies ens havien fet arribar, hem pogut confirmar les greus mancances en seguretat que existeixen tant al recinte com a l'edifici Gaudí", recull el comunicat.

Els tres sindicats subratllen que "el sistema de seguretat és vulnerable" (sense detallar-ne més, per no comprometre). Des del SME, l'SPC i el CAT han demanat als caps dels ARRO que redactin informes sobre les mancances, per elevar-los a la Direcció General de la Policia. La unió trisindical, per la seva banda, ja ha entrat un escrit de denúncia dirigit a Albert Batlle, on concreten "amb detall les mancances a les instal·lacions".

"Estem al nivell 3 ó 4 d'amenaça terrorista i la seguretat dels policies és la nostra preocupació", conclou el comunicat de la trisindical.