S'aprova amb polèmica la modificació del projecte del nou polígon industrial a Pont de Molins

Una vintena d'afectats s'han aplegat al ple

Amb els vots a favor del grup municipal de CIU, que governa amb majoria absoluta, i del PSC, el ple de l'Ajuntament de Pon de Molins ha aprovat aquest dijous que la tramitació d'un nou polígon industrial al municipi de 50 hectàrees tiri endavant. Concretament, s'ha aprovat la modificació inicial del projecte i l'exposició pública del pla.

El ple, al que han assistit una vintena de propietaris afectats, ha tingut moments de tensió amb picabaralles dialèctiques constants entre govern i oposició i l'escridassada final dels afectats que denuncien que el polígon "és innecessari" i que s'"està fent a mida de tres promotors" sense "tenir en compte per a res" l'opinió i els interessos dels afectats.

L'Ajuntament de Pont de Molins va aprovar el passat mes de juliol el pla inicial del nou polígon industrial del municipi, i el que avui s'ha aprovat és el document amb les modificacions introduïdes després d'estudiar les al·legacions introduïdes per ERC, un dels dos grups a la oposició junt amb el PSC.

Aquestes al·legacions, bàsicament, anaven en la línia de posar en dubte la viabilitat econòmica del nou polígon i en qüestionar que els propietaris afectats estiguessin inclosos a la junta de compensació. El document que avui ha tirat endavant, amb els vots de CIU i el PSC, inclou un informe extern que valida la viabilitat econòmica del projecte. Segons ha explicat l'alcalde del municipi, Josep Fuentes, ara s'obrirà el període d'exposició pública i el projecte podria aprobar-se definitivament a finals del mes d'abril.

El ple ha comptat amb la presència d'un grup d'una vintena d'afectats que han expressat les seves queixes contra un projecte "que no els ha tingut en compte i que "els pot portar a la ruïna". En aquest sentit, l'advocat dUnió de Pagesos, Martí Cels, que representa una quinzena dels propietaris, ha denunciat que els afectats "són petits propietaris que només reclamen que se'ls indemnitzi correctament". En aquest sentit, ha afegit que "els estatuts i bases del projecte contemplen, que en cas que la junta de compensació no tingui diners per pagar les indemnitzacions, la possibilitat de la via de constrenyiment", és a dir, que en cas que no es poguessin pagar les expropiacions, els propietaris haurien d'assumir part de les despeses d'urbanització del polígon. "Estem parlant d'un polígon que podria costar més de 20 milions d'euros i si a un propietari se li reclama encara que sigui l'1% suposaria la seva ruïna", ha afegit.

El regidor d'ERC, Raül Sierra, que ha tingut diverses enganxades dialèctiques amb l'alcalde durant el ple i que no ha pogut exposar els seus arguments perquè no hi havia torn de preguntes ni de rèplica en ser un ple extraordinari, ha apuntat que el seu grup "no posa en dubte" la necessitat de fer el polígon industrial per afavorir el creixement de les dues empreses de transports que hi ha actualment, però ha reclamat que el projecte i la tramitació del projecte es faci d'acord amb els propietaris i no en defensa dels interessos de "tres promotors" a qui se'ls "ha fet un projecte a mida". Sierra ha assegurat que molts propietaris estan disposats "a perdre-ho tot abans d'assumir deutes que no puguin afrontar".

De la seva banda, l'alcalde de Pont de Molins, Josep Fuentes, ha recordat que aquest projecte fa 30 anys que s'arrossega i que ell està fent "allò que el poble vol". Sobre les queixes dels afectats, Fuentes ha assegurat que un únic propietari "que vol que li toqui la loteria" està utilitzant la resta com a "titelles de les seves demandes". En aquest sentit, Fuentes ha assegurat que els propietaris expropiats cobraran les indemnitzacions que els pertoquin "com marca la llei".

Més enllà del pagament de les expropiacions i de la imminent aprovació del projecte, tant els propietaris afectats com el sindicat agrari Unió de Pagesos consideren "totalment innecessari" construir un nou polígon en plena crisi econòmica quan a les comarques gironines hi ha zones industrials "pràcticament buides". En aquest sentit, han recordat que a menys de 10 quilòmetres de Pont de Molins hi ha el centre logístic 'Logis Empordà', als termes municipals de Vilamalla i el Far d'Empordà, on encara queden moltes naus sense vendre ni llogades.