Un simulacre posa a prova la seguretat de l'Aeroport de Girona

El director defensa que les instal·lacions compleixen totes les normatives internacionals

L'Aeroport de Girona a Vilobí d'Onyar (Selva) ha estat escenari d'un simulacre d'accident. La normativa obliga a posar a prova la seguretat i la capacitat de reacció dels equips d'emergència cada dos anys.

L'exercici, en el que han participat 200 persones, simulava un xoc entre un autobús amb 50 passatgers i una avioneta bimotor. Bombers, Protecció Civil, Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra, SEM i agents de la policia estatal han participat en l'actuació.

El director de l'aeroport, Lluís Sala, ha explicat que l'exercici ha tingut uns resultats "altament satisfactoris".

També ha respost a les crítiques dels sindicats, que qüestionaven que es complissin les normatives de seguretat. Un extrem que el director ha negat rotundament.

L'exercici s'ha iniciat a dos quarts de dotze quan han sonat les alarmes i els Bombers de l'aeroport han arribat al lloc de l'accident. A partir d'aquí, els responsables d'avaluar el simulacre han pres nota de com s'han activat tots els mecanisme, els temps de resposta i la coordinació entre els diferents cossos. 

Entre d'altres, al simulacre han participat Bombers, Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), Protecció Civil, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i policia estat. També s'ha habilitat una sala de crisi on els responsables de totes les administracions implicades es troben per avaluar l'exercici. A resultes de l'accident, el balanç ha estat de 44 figurants ferits il·lesos, cinc molt greus, sis greus i dos morts (els ocupants de l'avioneta). En el simulacre hi han participat 200 persones, 75 dels quals eren voluntaris de la UdG que han fet, sobretot, de ferits. 

Un cop acabat l'exercici arriba l'hora de fer els balanços. El director de l'aeroport, Lluís Sala, ha fet una valoració "altament satisfactòria", tot i que caldrà fer seguiment en els propers dies per analitzar si els temps de resposta han estat els adequats, entre d'altres aspectes. 

La resposta a les crítiques dels sindicats

Els sindicats van denunciar a finals de febrer deficiències de seguretat a les instal·lacions per la "deixadesa" en inversions. El director ha negat que hi hagi cap incompliment i ha remarcat que el món aeroportuari és un sector "molt regulat" i, per tant, han de passar periòdicament auditories per comprovar si s'ajusten a la normativa internacional d'aviació. "El millor que podem defensar és que totes les auditories han estat altament satisfactòries i estem molt tranquils", ha manifestat.