ERC i MES confirmen el pacte a Girona sense Pia Bosch

Maria Mercè Roca encapçalarà la coalició

ERC i Moviment d'Esquerres (MES) han confirmat que aniran junts a les eleccions municipals a la ciutat de Girona. Els dos partits han teixit l'acord perquè asseguren que els uneix el projecte de ciutat i la "necessitat d'impulsar polítiques socials". Les dues formacions volen ser alternativa de govern i justifiquen que s'uneixen per una "voluntat d'obertura i suma".

Maria Mercè Roca encapçalarà la candidatura i la portaveu del MES, Pia Bosch, ha anunciat que no hi serà després de 12 anys com a regidora tal i com ja s'ha avançat en aquest diari, tot i que no ha aclarit si anirà a la llista del Parlament. Els noms de la candidatura encara no s'han donat a conèixer i només han desvetllat que el primer integrant de MES ocuparà el número 3.

ERC i MES han aclarit aquest dimecres el seu futur polític a la ciutat de Girona. Com ja s'havia especulat en les darreres setmanes, els dos partits finalment han tancat un acord per concórrer en coalició a les eleccions del proper 24 de maig.

Actualment, ERC no té representació al plenari després que al 2011 perdés tots els regidors. Per contra, MES és un partit nou que neix de l'escissió d'un grup de militants socialistes descontents amb la direcció sobretot per aspectes relacionats amb el procés sobiranista. A Girona, el representen els cinc regidors -amb Pia Bosch al capdavant- que a finals del 2014 van decidir sortir del grup municipal i, conseqüentment, també deixar la militància. 

De moment, les dues formacions han anunciat que aniran junts però no han detallat qui formarà part de la llista. En tot cas, han confirmat que Maria Mercè Roca serà l'alcaldable, que a la llista hi haurà nombrosos independents i que Pia Bosch no en formarà part. El primer militant de MES ocuparà la tercera posició de la llista però tampoc se sap quan integrants d'aquest partit hi seran presents.

Pia Bosch fa un pas enrere a nivell municipal

La portaveu del MES ha estat 12 anys regidora socialista a l'Ajuntament de Girona. Aquest dimecres ha anunciat que fa un pas enrere i que no formarà part de la llista de la coalició. "La meva passió per Girona continua intacta però buscaré altres maneres de servir la meva ciutat", ha declarat. Bosch no ha volgut aclarir si aquestes "altres maneres" poden ser formant part de la llista a les eleccions al Parlament del proper 27 de setembre. "Tot això és prematur", ha manifestat Bosch, que forma part de l'executiva nacional de MES. 

La justificació del pacte

Els dos partits han defensat que més que unes negociacions han necessitat només "converses" per teixir l'acord perquè tenen molts punts en comú. Per una banda, defensen que comparteixen molts eixos programàtics, entre els quals destaca la necessitat d'impulsar més polítiques socials, la voluntat de generar ocupació, la defensa de la cultura i l'educació i la voluntat d'impulsar un projecte nacional. 

A banda d'aquestes coincidències pel que fa al model de ciutat, ambdues formacions tampoc s'amaguen que darrera l'acord hi ha una voluntat de sumar més vots per aconseguir governar. "Tenim voluntat de suma i d'obertura per aconseguir ser una alternativa de govern a través de l'hegemonia de les forces d'esquerres", ha manifestat l'alcaldable, Maria Mercè Roca, que defensa que estan confeccionant una llista "guanyadora" que incorpora "el millor de cada casa".

Preguntats per possibles pactes postelectorals, Martí Terés (ERC) ha explicat que encara no s'han plantejat quina serà la posició de la coalició perquè la seva voluntat és sumar per governar. Per tant, no ha aclarit si en negociacions posteriors a les eleccions pesarà més l'eix social o l'eix nacional. 

Terés també ha explicat que les negociacions amb Avancem -que finalment s'ha incorporat a la llista de CiU- no han fructificat perquè estaven més preocupats per quina posició ocupaven a la llista que per contrastar programes electorals.