El festival Ítaca presenta el cartell d'artistes per aquest 2015

Alpha Blondy, La Pegatina, Els Pets, Albert Pla o Juan Diego Boto, entre les propostes

Ítaca, el festival empordanès que aglutina propostes culturals de qualitat a un preu assequible amb l'objectiu de reivindicar la cultura com a dret bàsic, portarà a l'Empordà en la seva tercera edició noms tan reconeguts com Alpha Blondy, La Pegatina, Els Pets, Albert Pla, Juan Diego Botto o Teresa Forcades, entre molts d'altres. Un festival a l'abast de tothom que celebra la seva tercera edició de març a juliol de 2015 i que omplirà 8 pobles de l'Empordà amb cultura de qualitat.

La música serà la gran protagonista del festival. En la seva tercera edició, el certamen proposa una nova forma de gaudir dels artistes participants: la Batalla de Galls, un torneig que enfronta músics en un escenari transformat en galliner. Cada 'gall' hi aportarà les seves millors cançons, una versió del contrari i, sobretot, molt d'humor. La primera Batalla de Galls s'estrenarà amb un acarament musical entre Cris Juanico i Guillamino, dos referents de la música dels Països Catalans, el 22 de maig a La Sala de Torroella de Montgrí. Al final de cada batalla, el públic decidirà quin gall és el rei del corral. Altre batallades posaran cara a cara artistes com Joan Colomo, Joan Pons (El Petit de Cal Eril) i Mau Boada (Esperit!).

Un dels plats forts del festival serà l'actuació d'Alpha Blondy, el mite de la música reggae, que clourà el festival el 3 de juliol amb un concert a Calella de Palafrugell, a l'escenari de la Cantada d'Habaneres, on presentarà en exclusiva a Catalunya el seu nou treball discogràfic.

Perseguint l'objectiu d'oferir artistes compromesos, no hi podia faltar una figura tan contestatària i singular com Albert Pla que, amb el genial guitarrista Diego Cortés i l'immillorable escenari de la plaça del padró de Pals, faran un repàs a i un recorregut pels millors temes de Pla el 13 de juny.

La programació musical continua amb la presentació en primícia a les comarques gironines del nou disc de La Pegatina, el grup més internacional de l'escena catalana alternativa. El 20 de juny, la bona música i l'espectacle estan assegurats a Torroella de Montgrí en un petit festival dins el festival on també hi actuarà Hora de Joglar (Argelaguer) i Ítaca Band (Montcada i Reixac) en una aposta del certamen pels grups emergents.

Teatre

Com cada any, el Festival Ítaca també aposta pel teatre. Enguany presenta presenta l'obra 'Un trozo invisible de este mundo', de Juan Diego Botto. Una obra commovedora, guanyadora de 4 premis Max (millor espectacle, millor actor, millor autor revelació i millor premi de disseny d'il·luminació), que porta dos anys de gira omplint teatres. Tindrà lloc el 12 de juny al Teatre de Palafrugell.

Xerrades i col·loquis

Enguany, el Festival ÍTACA s'estrenarà amb un acte molt ideològic i preàmbul del festival: una xerrada reivindicativa titulada 'Nous referents pel canvi social'. Serà el dissabte 21 de març a dos quarts de vuit del vespre a la sala amfiteatre del Teatre de La Bisbal. L'acte comptarà amb la presència d'Arcadi Oliveres (economista i activista), Pau Llonch (cantant d'At Versaris), Marta Sibina / Albano Dante (Cafè amb Llet), Lluís Ciprés (Yayoflautes Girona), Àlex Romaguera (La Directa) i Mariana Huidrobo (Ciutat Morta).

III Marxa Popular al Montgrí

El 17 de maig tindrà lloc la III edició de la Marxa Popular al Montgrí, una jornada festiva, reivindicativa i popular en defensa de la cultura i el canvi social. En un any "marcat per les cites electorals, la corrupció i el soroll polític", Ítca proposarà un espai de reflexió i reivindicació dalt del Castell. En un ambient familiar i artístic, es pujarà al cim del Montgrí sota el lema 'La cultura no és un luxe!'.

Pomes per entrades

El festival continua amb la seva filosofia de portar la bona música a preus ajustats i, tal com va fer en les darreres edicions, continuarà venent pomes i ous com entrades com a protesta pel 21% que s'aplica en l'àmbit cultural.