Jutgen la banda que atracava repartidors de tabac a punta de pistola

El fiscal demana penes d'entre 22 i 25 anys de presó

El fiscal demana per a Ricardo Andrés H. P. i Edwin Alexander M. A. un total de 22 anys de presó per delictes com pertinença a organització criminal, dos robatoris, dos intents d'atracament, detenció il·legal o tinença il·lícita d'armes. La petició de presó augmenta fins als 25 anys per a Miguel N. Q. perquè el fiscal considera que era el líder de la banda i qui s'encarregava de donar informació als altres dos perquè poguessin cometre els atracaments. Les defenses, en canvi, neguen les acusacions i demanen que els absolguin.

El judici ha començat aquest dimarts a l'Audiència de Girona amb la declaració dels tres acusats. Tots tres han negat formar part d'una banda dedicada a robar tabac a repartidors per, després, revendre'ls de contraban.

El suposat líder de la banda, Miguel N. Q., es dedicava professionalment a omplir màquines de tabac d'una trentena de bars. "No es pot posar tabac de qualsevol estanc, han de ser del de cada zona", ha afirmat al judici. Segons el fiscal, Miguel N. Q. donava informació als altres dos sobre les rutes dels altres transportistes perquè poguessin assaltar-los quan duien el vehicle ple. L'home ho ha negat.

Diu que coneixia els altres acusats perquè a vegades l'ajudaven a cuidar els cavalls que té i els donava feina. Justifica així, també, que els suposats assaltants utilitzessin una furgoneta seva. "Li vaig deixar a un d'ells perquè la seva estava espatllada, no perquè cometés cap atracament amb ella, a més ells diuen que no van fer res", ha afirmat. L'home ha negat que arribés a "un acord" amb Ricardo Andrés H. P. i Edwin Alexander M. A. per comprar tabac de contraban per mil euros la caixa.

Els altres dos processats -que són els únics que continuen en presó provisional- han assegurat que es dedicaven a altres activitats econòmiques, com ara xapa i pintura de vehicles o a fer ferralla, però que en cap moment han tingut relació de cap tipus amb el tabac. No s'expliquen per què alguns testimonis els van identificar en roda de reconeixement, per què els Mossos d'Esquadra els ubiquen en llocs on es van cometre assalts ni per què l'empremta d'un d'ells està en un dels vehicles robats.

Robatoris a Girona, Fornells i Riudarenes

L'acusació pública atribueix als tres processats assalts o intents de robatori a repartidors de tabac de Girona, Fornells de la Selva i Riudarenes comesos entre els mesos de juliol i octubre del 2012. Segons recull a l'escrit de conclusions provisionals, el cervell de la banda era Miguel N. O., que aprofitava la seva feina per dirigir les operacions i establir un 'modus operandi' eficaç.

Els altres dos acusats, relata el fiscal, eren els encarregats d'executar els atracaments planificats, utilitzant armes de foc reals o simulades per intimidar els repartidors. A punta de pistola els robaven tabac i, després, els tancaven en el seu propi vehicle, on els deixaven retinguts mentre fugien.

Els Mossos d'Esquadra els van detenir 'in fraganti', quan intentaven cometre un altre atracament a Riudarenes. En el moment de la detenció, els hi van localitzar un revòlver amb sis cartutxos, guants de làtex, un esprai de defensa personal i fins a 931 paquets de tabac suposadament robats. Els processats al·leguen que en aquell moment estaven junts perquè arreglaven una camioneta, no perquè planifiquessin cap robatori.

Les defenses dels tres processats, els lletrats Narcís Badosa, Carles Monguilod i Joan Pere Zapata, neguen les acusacions i demanen l'absolució. El lletrat del suposat cervell de la banda ha aportat factures d'estancs on el seu client hauria comprat el tabac "de forma legal". Està previst que el judici s'allargui tres dies.

Primer judici, suspès

La secció tercera de l'Audiència de Girona va suspendre el judici fixat per al mes de setembre perquè a última hora la magistrada ponent es va adonar que coneixia un acusat. Al·legant "amistat manifesta" el tribunal va posposar el judici. Un cop substituïda la magistrada, aquest dimarts ha pogut començar.