La davallada de turisme rus passa factura als museus Dalí

Tot i un increment dels ingressos del 3%, l'excedent econòmic cau un 12,7%

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha presentat aquest matí la seva Memòria Anual d'activitats i econòmica de l'exercici 2014. Un any marcat per la celebració del 40è aniversari del Teatre-Museu Dalí de Figueres, per l'obertura al públic de l'Olivar de la Casa Dalí de Portlligat, que van visitar més de 12.000 persones, i per l'èxit rotund de la retrospectiva sobre Dalí al Brasil, que va rebre més d'1,5 milions de visites convertint-se en una de les exposicions més visitades del món.

Un exercici que a nivell de visitants ha consolidat les xifres record assolides l'any 2013 tot i un lleuger descens del 2,88%. Així, els museus Dalí de Figueres, Púbol i Portlligat van rebre el 2014 més d'1,5 milions de visitants, una xifra "fantàstica" que segons el gerent de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Joan Manuel Sevillano, demostra que la tendència de creixement de la fundació "és robusta" i sostinguda.

Sobre el descens de visitants, Sevillano ha assegurat que la caiguda ha estat "molt petita" i que s'ha degut principalment a la davallada del turisme rus, que el 2014 va ser del 22% pel que fa als visitants del Teatre-Museu Dalí. En aquest sentit, el gerent de la fundació ha destacat que aquesta caiguda s'ha compensat potenciant altres mercats com són el francès i l'italià que el 2014 van funcionar millor que en anys anteriors.

Sobre la procedència dels visitants, el públic majoritari, amb un 31% del total, va ser el francès, seguit del català i espanyol, amb un 16% i un 12% respectivament, l'alemany, amb un 8%, i l'anglès i rus, amb un 7% i un 5%.

Pel que fa a la memòria econòmica, el 2014 es va tancar amb un creixement dels ingressos del 3% fins arribar al 11,1 milions d'euros. Una xifra molt "positiva" tenint en compte un context econòmic "poc favorable", com ha destacat el director general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas. La partida de despeses es va enfilar l'any passat fins els 11,2 milions d'euros, un 2,3% més que en l'exercici anterior. La diferència entre ingressos i despeses ha deixat un excedent econòmic de 3,8 milions, un 12,7% menys respecte el 2013. Lluís Peñuelas ha justificat aquesta caiguda per les despeses que ha comportat la celebració del 40è aniversari del Teatre-Museu Dalí de Figueres i per l'increment de l'activitat jurídica per defensar l'herència artística del pintor que l'any 2014 va suposar una despesa de més de mig milió d'euros en judicis.

En quant a les inversions, l'any 2014 aquesta partida va ser de 9,5 milions d'euros, dels que 1,9 milions es van destinar a la conservació del patrimoni i a la millora de les exposicions. Així, per exemple, es va poder obrir un accés independent a l'Olivar de la Casa Dalí de Portlligat, que va ser utilitzat per més de 12.000 persones des del passat mes de juny.

Un dels aspectes que s'ha destacat de la memòria de l'any 2014 ha estat l'increment de l'11,6% del Servei Educatiu. Un increment que suposa que l'any passat gairebé 50.000 alumnes d'escoles d'arreu de Catalunya van visitar els museus Dalí. En aquest sentit, Sevilla ha destacat que el 88% de les reserves són d'escoles que repeteixen, el que vol dir, ha assegurat, que "Dalí ja forma part de molts programes escolars d'una forma estable".

Per últim, Sevillano ha volgut posar en valor les millores fetes al web de la fundació tant pel que fa a la plataforma tecnològica com al disseny. Unes millores que van entrar en servei el passat mes de juliol i que, en menys de mig any, van permetre superar en un 34% el conjunt de visites fetes en el conjunt de l'any 2013. Així, s'han assolit màxims històrics de més de 275.000 visites en un mes, el d'agost, i per primera vegada es van superar les 12.000 visites en un dia.