Es confirmen els 14 anys de presó per a l'home que va matar un masover de Vilobí d'Onyar

El Suprem rebutja el recurs de la defensa

El Suprem ha confirmat la condemna de 14 anys de presó per a Sayon Kourouma, l'home que va matar a cops un masover a Vilobí d'Onyar (Selva).

L'alt tribunal desestima el recurs de la defensa i conclou que, tot i que no es va trobar ADN de Kourouma a l'arma del crim, hi ha prou proves que l'incriminen. L'acusat va matar el masover la nit del 6 de setembre del 2011, colpejant-lo repetidament amb una barra de ferro per canviar les rodes del cotxe.

A l'hora de confirmar la pena, el Suprem també recorda que el TSJC ja va fer "un escrupolós examen de les particularitats del cas" i va arribar a rebaixar la condemna a Kourouma de 17 anys i mig a 14, passant-la d'assassinat a homicidi amb abús de superioritat.

El judici

La mort del masover de Ca l'Artau va arribar a l'Audiència de Girona l'estiu del 2013. Aleshores, el jurat popular va declarar culpable Sayon Korouma i el tribunal el va condemnar a 17 anys i mig de presó per un delicte d'assassinat. Korouma va matar la víctima, que l'havia acollit al seu mas, donant-li una tanda de cops al cap i a la cara amb una barra de ferro.


Aquesta primera sentència també obligava el processat, d'origen guineà, a indemnitzar amb 155.000 euros els familiars del masover. A més, un cop sortís de la presó, li prohibia anar a viure a cap dels municipis on residien -Blanes i Lloret- durant 21 anys.

La defensa de Korouma, encapçalada pel lletrat Oscar Álvarez, va recórrer la decisió de l'Audiència davant del TSJC. El maig de l'any passat, l'alt tribunal català li va estimar parcialment el recurs i va revocar en part la primera sentència. El TSJC va qualificar el crim com un homicidi amb abús de superioritat, i no un assassinat, perquè després d'analitzar el cas a fons, va concloure que el masover -tot i que fos mínimament- s'havia pogut defensar.

Per això, va rebaixar la condemna per a Korouma dels 17 anys i mig fins als 14 anys. En paral·lel, també li va abaixar fins als 19 anys la prohibició de viure a Blanes o a Lloret de Mar. El TSJC, això, sí, va mantenir els 155.000 euros d'indemnització per als familiars.

Novament, la defensa de Sayon Korouma va recórrer aquesta segona sentència i la va elevar fins al Suprem. Ara, aquest tribunal ha tancat el cercle desestimant el recurs de cassació interposat per l'advocat. És a dir, confirmant punt per punt la sentència que en el seu dia va dictar el TSJC.

Rebutja els arguments

La resolució del Suprem, de la qual ha estat ponent el magistrat Perfecto Andrés Ibáñez, rebutja tots els arguments que esgrimia el lletrat de Korouma. A grans trets, al recurs de cassació, la defensa subratllava que no hi havia prou proves que permetessin condemnar el guineà com a autor del crim. Entre d'altres, perquè no s'havia trobat cap rastre del seu ADN a la barra de ferro ni tampoc a les ungles de la víctima.

El Suprem, però, desestima aquests motius i conclou que hi ha prou base per incriminar Korouma i, en conseqüència, condemnar-lo. Entre d'altres, la sentència es remet als diferents testimonis que van declarar al judici i que van situar el guineà pels voltants de Ca l'Artau la nit del crim. A més, el Suprem també indica que els Mossos d'Esquadra van trobar una empremta de l'acusat "estampada en sang" al vidre del cotxe del masover.

Per últim, la sentència també treu importància al fet que no es trobés ADN de Korouma ni a l'arma del crim ni a les ungles de la víctima. En el cas de la barra de ferro, perquè l'acusat l'hauria poguda netejar "molt fàcilment" i fer desaparèixer així qualsevol "vestigi delator". I pel què fa a la víctima, com que precisament Korouma va atacar el masover ventant-li cops amb la barra, aquesta "distància" explicaria que el masover no hagués forcejat amb l'acusat (i no tingués ADN seu a les ungles).

Finalment, el Suprem també rebutja la pretensió que la sentència del TSJC estava mal fonamentada, com sostenia la defensa. D'entrada, el Suprem subratlla que el fet qualificar el crim com un homicidi, i no com un assassinat, ja "denota precisament un escrupolós examen de les particularitats del cas" per part de l'alt tribunal català.

A més, el Suprem també considera ajustada a dret la pena de 14 anys de presó que va imposar el TSJC. No només perquè s'havia de tenir en compte l'agreujant de superioritat, sinó també perquè la condemna havia de reflexar la "singular perversitat i la ingratitud" que Korouma va demostrar envers el masover, qui l'havia acollit a Ca l'Artau "per evitar que dormís a la intempèrie".

En conseqüència, el Tribunal Suprem desestima el recurs de la defensa de Korouma i confirma íntegrament la pena imposada pel TSJC.