CiU i Avancem a Girona deixen la porta oberta a nous pactes

Asseguren que encara no han tancat les llistes

Les formacions polítiques de CiU i Avancem deixen la porta oberta a la possibilitat que altres partits polítics "progressistes en l'àmbit nacional i social" puguin sumar-se a l'acord que han formalitzat de cara a les eleccions municipals a Girona. De moment, l'alcalde, Carles Puigdemont, ha admès que mantenen converses amb Reagrupament i, des d'Avancem, no descarten que hi hagi altres pactes a municipis petits del territori.

Aquest matí les formacions han presentat les línies mestres de la seva unió, que passen per una política encarada a les persones i la reducció de l'atur. Encara no han tancat les llistes però treballen perquè hi hagi més d'un representant d'Avancem.

Tot just ahir, mitjançant dos comunicats, les dues formacions - CiU i Avancem- van donar per tancades les negociacions i van confirmar que havien arribat a un acord definitiu per concórrer conjuntament a les municipals a Girona. Un acord singular ja que la formació escindida del PSC buscava i ha establert pactes en àmbit nacional amb formacions d'esquerres, sobretot amb ERC. Tot i això, les característiques de Girona i l'existència d'un alcalde de CiU, "diferent" a la resta de membres del partit els han impulsat a tirar endavant aquesta unió, tal i com ha detallat la cara visible del Moviment Avancem a la capital gironina, Glòria Plana.

La representant i regidora no adscrita al consistori, ha subratllat que l'acord és "exclusiu" i "local", és a dir, únic a les comarques gironines tot i que no descarten que puguin fer altres pactes a diversos a municipis més petits del territori gironí i català. Plana, conjuntament amb l'alcalde de Girona (CiU) i candidat a la reelecció, Carles Puigdemont, han presentat oficialment aquest dissabte el seu acord en un acte a la seu CDC de Girona. Un esdeveniment que ha comptat amb la presència de diversos polítics com els caps de les executives locals de CDC i UDC, Joan Bagué i Isabel Muradàs, representants d'Avancem a Girona com Ignasi Thió o el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, entre d'altres.

Polítiques enfocades en les persones i la recuperació econòmica

La representant i cara visible d'Avancem, Glòria Plana, ha detallat algunes de les parets mestres de l'acord que passen per polítiques enfocades a les persones i combatre l'atur. "Volem fer polítiques d'ocupació perquè l'atur és la principal preocupació dels gironins. Volem combatre els desequilibris i treballar per la igualtat d'oportunitats amb polítiques per generar ocupació enfocades en els sectors amb més inserció", ha justificat Plana. Per la seva banda, Puigdemont ha detallat la voluntat d'acord i dialogant que sempre han mantingut des de CiU durant els tres anys i nou mesos que han estat al capdavant del govern municipal.

"Són temps de pacte, d'acord, de buscar consensos més amplis", ha argumentat. Segons l'alcalde, feia temps que entre el grup municipal de CiU i els membres d'Avancem s'havia establert un clima de confiança "sòlid", sobretot arran de les negociacions dels pressupostos. "És un acord pensat per les persones i no per les sigles, això és el que ens ha mogut a no deixar passar l'oportunitat d'un acord que - si renovem la confiança dels gironins- ens permeti govern la ciutat en millors condicions", ha assegurat el batlle.

Puigdemont ha defensat que la seva formació podia haver-se instal·lat en "la comoditat dels pactes pre-establerts" però que han preferit "millorar les condicions de vida dels ciutadans" posant com a prioritat màxima "sumar per Girona" per damunt de la "comoditat". Un acord que el batlle "agraeix", on impera una "bona entesa" i on s'hi sent "tremendament còmode". Segons l'alcalde, l'aspecte de progrés social que aporta Avancem ajudarà a millorar la situació dels ciutadans gironins tot i que tampoc es deixarà de banda sectors com el turisme i la cultura.

Portes obertes

De moment, les dues formacions han establert el marc de la seva unió i, a partir d'ara, han de concretar els aspectes del seu programa conjunt i les llistes. Unes llistes que, segons Puigdemont, encara no han tancat ni valorat perquè no "els obsessiona" però tenen clar que treballaran perquè els representants d'Avancem tinguin una "visualització clara". "Volem que a la llista hi hagi més d'un representant, que estiguin al govern", ha afegit.

Uns objectius que comparteix Plana qui ha assenyalat que la formació vol "créixer a Girona". En aquest sentit, el batlle gironí ha afirmat que el pacte "no és excloent" i que tenen les portes obertes a que altres formacions polítiques com - MES o Reagrupament- puguin sumar-se a l'acord establert. "Els acords que volem fer abans de tancar la llista a l'hora de governar estaran presidits per la coherència", ha ressaltat Puigdemont.

Al mateix temps, el batlle ha deixat clar que el govern municipal que surti de les properes eleccions municipals, possiblement necessitarà suports i, per això, "no es poden permetre el luxe d'excloure a ningú". De moment, l'alcalde ha admès que han mantingut i mantenen converses amb Reagrupament i que es plantegen, "com una possibilitat", que puguin adherir-se al pacte conjunt amb Avancem. Això si, han d'estar d'acord amb el full de ruta a favor del "progrés social i nacional per Catalunya i Girona" que tenen les dues formacions.

Actualment, a part de Glòria Plana - qui va abandonar el PSC el juliol del 2014-, el grup Avancem a Girona compta amb altres cares visibles com l'ex socialista Ignasi Thió, la Gemma Martínez o en Josep Maria Jofre.