Felip Puig: 'Hostalric actualment juga la batalla de continuar projectant-se arreu del món'

El conseller reivindica els atractius turístics de la vila

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha posat de relleu els atractius turístics d'Hostalric (Selva) durant la inauguració del Centre d'Interpretació del castell del municipi.

Puig ha subratllat que, tal i com havia fet en segles passats, Hostalric actualment "juga la batalla" de continuar-se projectant arreu del món. Tant el conseller, com el president de Foment de Treball, Joaquim Gay de Montellà, han destacat que el municipi és un dels "motors econòmics" de la comarca.

Més d'una cinquantena de persones han assistit a la inauguració d'aquest nou espai, construït en el darrer any, que ajudarà a difondre el patrimoni del municipi i que ha tingut un cost de 750.000 euros.

Des de fa anys, el castell d'aquest vila és un punt de referència visual i històric de la comarca. L'any passat, el consistori va arrencar les obres de construcció d'aquest nou Centre d'Interpretació amb l'objectiu de preservar i promocionar el patrimoni cultural, històric i natural de la vila. El passat cap de setmana, uns 300 veïns d'Hostalric ja van poder veure de ben a prop les noves instal·lacions. Aquest dijous s'ha fet la presentació i inauguració oficial dels equipaments. El nou Centre d'Interpretació consta de tres espais ben diferenciats.

D'una banda, a la zona que acollia el cos de guàrdia del castell, s'ha instal·lat un audiovisual de repassa la història d'Hostalric i la seva fortalesa. L'indret s'ha restaurat i remodelat per acollir una taula interactiva amb vuit pantalles tàctils i una maqueta 3D que ressegueix la topògrafa del castell. Aquesta sala permet que els visitants puguin ampliar els seus coneixement sobre la història del castell amb dibuixos, plànols i esquemes.

Ja fora del cos de guàrdia hi ha el polvorí gran on s'ha instal·lat un altre audiovisual, que aquest cop es projecte dins d'una vitrina. Mitjanant reproduccions i dibuixos dels materials bèl·lics, els interessats es poden fer una idea de les guerres i l'armament que s'utilitzava durant els segles passats i que es van utilitzar en aquest indret de la comarca de la Selva.

Per últim hi ha les naus polivalents - situades a sota de la rampa d'accés al cavaller- i que anteriorment acollien les cisternes i les latrines. Les instal·lacions s'han restaurat, dividit en dos nivells, i des del consistori tenen previst utilitzar-les per fer-hi tallers didàctics per les escoles, com a aules de treball o espai de trobada per empresaris o associacions. Les naus disposen de totes les comoditats com 'wifi' per treure'n el màxim profit. A més, la rampa d'accés al cavaller també s'ha modificat per fer-la més accessible i treure les humitats afectaven l'espai de sota.

En total, uns treballs que han tingut un cost de 750.000 euros - aportats pel consistori d'Hostalric, la Diputació de Girona, els fons Feder i el Govern de la Generalitat mitjançant la llei de barris - i una durada de més d'un any. Durant els parlaments inaugurals, el batlle del municipi ha agraït la tasca de tots els implicats en les obres i ha assegurat que es tractava de la culminació d'uns treballs que havien arrencat ara fa uns 15 anys. "És una peça clau per això diem als altres pobles de la vila com Sant Hilari Sacalm, Arbúcies, Riudellots de la Selva o Sils; feu-nos servir!", ha explicat Frias tot assenyalant que la inauguració d'aquest nou espai podria ser un element més per potenciar i promocionar aquesta zona de la comarca.

Per la seva banda, el president de Foment del Treball ha estat contundent a l'hora d'assegurar que el municipi i el castell és un dels "motors econòmics" de la Selva. "Em comprometo a vendre el nom d'Hostalric a tot arreu on vagi", ha assegurat Gay de Montellà. Durant el seu discurs, el president ha posat de relleu l'impuls del consistori, dels empresaris i del sector turístic de la zona, que ha permès transformar el poble de "l'Hostalric de l'artesania o la indústria a l'Hostalric potent i actiu actual". Una idea que també ha compartit el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, qui ha admès que els treballs de recuperació del castell i del Centre d'Interpretació i Benvinguda de Visitants s'han fet "feixucs".

Per acabar, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha destacat la gran "història i cultura" del municipi. "Hostalric ara juga una altra batalla que és la de continuar projectant-se arreu del món i mantenir una vocació de proximitat amb els visitants", ha subratllat. Segons el conseller, el turisme actual ha variat cap a un model que busca "emocions i experiències" més enllà de l'oferta de platja, sol o muntanya. "Cal aprofitar tot l'entorn, el fet d'estar entre el Montseny i el Montegre", ha puntualitzat el conseller.

Puig acusa el govern espanyol de "posar traves" a l'adequació del accessos al polígon industrial de Riudellots

Unes hores abans d'inaugurar aquest espai, el conseller Felip Puig també ha presentat oficialment les obres de millora dels accessos a la urbanització Can Jordi i el polígon industrial de Riudellots de la Selva. Les obres, que han tingut un cost de 135.169, 10 euros, han consistit en asfaltar de nou la zona d'aparcaments, enjardinar l'esplanada i millorar l'enllumenat públic d'aquesta zona.

Durant l'acte, tant l'alcaldessa del municipi com el conseller han destacat les darreres actualitzacions realitzades al polígon industrial de la vila com la col·locació de fibra òptica, la instal·lació d'un directori d'empreses, l'asfaltatge de diversos carres o la nova senyalització que utilitza un sistema de colors per zones. Unes actuacions que tenen com objectiu consolidar aquesta àrea com un dels polígons millor comunicats i més competitius de les comarques gironines.

No obstant això, el conseller també ha aprofitat la inauguració per criticar la manca d'ajudes per part del govern espanyol per dignificar els accessos de la vila. Puig ha lamentat que tot i les darreres actuacions no s'ha pogut millorar "del tot" la mobilitat de vianants per sota l'autovia A2 "per culpa de l'administració del govern central", que és titular d'aquesta carretera.

D'altra banda, el consistori de Riudellots de la Selva ha adjudicat aquest mes de març les obres d'asfaltatge de diverses fases del polígon industrial de la vila que suposaran una inversió de 152.344,73 euros més.