Multen la protectora de Figueres amb 12.000 euros pel soroll dels lladrucs dels gossos

Els gestors de l'entitat ho consideren injust

Les queixes per sorolls de tres veïns que viuen a tocar de la Protectora de Plantes i Animals de Figueres ha derivat en un expedient sancionador de l'Ajuntament de Figueres que els obliga a pagar una multa de 12.000 euros i a tancar una part de les seves instal·lacions on hi viuen una quarantena d'animals.

El president de la Protectora, Alberto Márquez, ha assegurat que la sanció "és injusta i desproporcionada" i que, tot i que buscaran solucions per reduir els sorolls, la recorreran.

Márquez ha afegit que si han de tancar part de les seves instal·lacions s'agreujaran els crònics problemes de saturació d'unes instal·lacions amb més de 250 gossos i 100 gats que dóna servei a l'Alt Empordà i el Gironès.

El president de la Protectora de Plantes i Animals de Figueres, Alberto Márquez, tot i reconèixer que han superat el nivell de decibels permesos per l'ordenança de contaminació acústica del consistori figuerenc, ha qualificat la sanció d'"injusta" perquè la protectora fa gairebé 70 anys que funciona i els veïns que s'han queixat van arribar fa menys de 10 anys. A més, Márquez s'ha mostrat sorprès pel fet que "els veïns suportin el trànsit incessant de trens a tocar de casa seva i denunciïn els lladrucs d'uns quants gossos".

Márquez ha explicat que actualment la Protectora de Figueres acull més de 250 gossos i 100 gats, i que el mòdul on s'ha superat el límit de soroll permès acull els anomenats "invisibles", és a dir, els gossos vells que ningú vol adoptar. "Si ens tanquen el mòdul ens estan obligant a sacrificar aquest animals i això no ho farem mai", ha assegurat.

El director de la Protectora ha lamentat també que se'ls sancioni en comptes d'ajudar-los. Márquez ha recordat que per la Protectora de Figueres passen cada any més de 900 animals i que és una de les "més ben considerades del conjunt de l'estat espanyol". També ha recordat que si ells han de complir les ordenances, les administracions també han de complir amb les seves obligacions perquè "la llei l'ha de complir tothom". Obligacions, ha afegit, com censar els gossos de races perilloses, comprovar que es posin els xips identificadors i les vacunes a tots els animals o controlar les colònies de gats, entre d'altres.

Per últim, Márquez ha explicat que investigaran els veïns que els han denunciat per esbrinar quins i com van aconseguir els permisos per construir en una zona catalogada com a no urbanitzable.

L'Ajuntament de Figueres s'ofereix per trobar una solució

El regidor de Medi Ambient a l'Ajuntament de Figueres, Pere Giró, ha assegurat que l'única cosa que ha fet el consistori figuerenc ha estat complir una ordenança i que la sanció aplicada ha estat la mínima que fixa la llei. Giró ha recordat que la Protectora té dret a interposar un recurs i que l'ajuntament els oferirà tota la ajuda que calgui per poder corregir les deficiències detectades per l'informe acústic realitzat. En aquest sentit, Giró ha afegit que s'ha posat un enginyer acústic a la seva disposició per mirar, per exemple, si amb unes pantalles acústiques es podria rebaixar els decibels i evitar el tancament i el desplaçament dels animals.

Giró ha reconegut que el problema de la Protectora de Figueres amaga un problema de fons que és que les instal·lacions s'han quedat petites i estan saturades. Un problema de difícil solució, ha lamentat, perquè una nova gossera requeriria una inversió que les administracions actualment no poden afrontar.