Nova sentència contra l'abocador de Vacamorta

El TSJC anul·la el pla especial que el Govern va aprovar el 2011 per donar-li cobertura legal

A les diferents sentències del TSJC i del Suprem (n'hi ha fins a cinc, en total) que anaven en contra de l'abocador, ara se n'hi ha de sumar una altra. L'alt tribunal català ha declarat "nul de ple dret" el pla especial urbanístic que la Generalitat va aprovar fa quatre anys per donar cobertura legal a l'abocament de residus al paratge.

L'aleshores conseller de Territori, Lluís Recoder, va signar l'aprovació definitiva d'aquest pla especial el 30 de març del 2011. El document urbanístic es va redactar per cobrir un buit i permetre requalificar els terrenys on hi havia l'abocador (passant-los de sòl rústic a terrenys per a equipaments). El nou pla especial va tirar endavant, precisament, després que Vacamorta ja arrossegués les primeres sentències que en prohibien l'activitat i en decretaven el tancament.

L'Ajuntament de Cruïlles, on hi ha l'abocador, va portar el cas als tribunals. El consistori va presentar un contenciós davant del TSJC contra el pla especial. I ara, quatre anys després, l'alt tribunal català li ha donat la raó.

Sense informe ambiental

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Eduardo Rodríguez, ja conclou d'entrada que el pla especial era incomplert. Amb abocadors com el de Vacamorta, on cada dia s'hi abocaven més de 300 tones de deixalles, era necessari incloure al document un informe ambiental complert (que, entre d'altres, estudiés diferents emplaçaments alternatius).

La Generalitat, però, no ho va fer. Segons recull la sentència, el Govern "simplement" es va limitar a incorporar al pla un estudi ambiental de l'any 2003. Precisament, "per més retret", el que va servir per atorgar la llicència a l'abocador, i que va ser el que es va convertir en focus del litigi que es va arrossegar durant més d'una dècada.

Per això, entre d'altres, el TSJC anul·la el pla especial aprovat el 2011. A més, la sentència també subratlla que el litigi obert al voltant de l'abocador "no pot ventilar-se amb la simple pretensió" de tirar endavant un document urbanístic "i no fer més que ajustar l'activitat a la sobrevinguda exigència normativa", en referència a les sentències que declaraven il·legal Vacamorta.

"Que es buidi"

La sentència del TSJC no és ferma i s'hi pot interposar recurs davant del Tribunal Suprem. Tot i que la resolució arribi quan ja va gairebé mig any que Vacamorta es va clausurar, l'alcalde de Cruïlles, Salvi Casas, admet que serveix per "anar tancant la batalla legal" que es va obrir contra l'abocador i refermar la tesi que no s'hauria d'haver obert mai.

"Es veia claríssim que, amb el pla especial, allò que volia fer la Generalitat era requalificar els terrenys per evitar haver de complir les sentències que ordenaven tancar l'abocador", ha dit l'alcalde. A hores d'ara, l'únic serrell judicial que cueja al voltant de l'abocador és un altre contenciós, en aquest cas interposat per la plataforma contrària a Vacamorta (la PAAC), contra la nova llicència ambiental que el conseller Vila va concedir l'any 2012.

L'alcalde de Cruïlles sosté que, un cop clausurat l'abocador, allò que cal fer ara és treure els 2,2 milions i mig de tones que durant anys es van anar llançant al paratge. "El que s'ha de fer és restaurar l'entorn; aquesta no és una clausura normal, perquè la llicència que va permetre obrir l'abocador era nul·la i, per tant, cal treure les deixalles del lloc", ha dit Casas.

De moment, les escombraries que s'amunteguen a Vacamorta s'han cobert amb una capa superficial d'uns 20 centímetres de terra, en espera de veure què s'ha de fer. S'ha encarregat un estudi per veure si el trasllat és viable o, per contra, és millor segellar el conjunt i deixar les deixalles a lloc. Ajuntament, plataforma i Generalitat, de moment, no es posen d'acord.