Gas Natural estendrà la xarxa a cinc municipis i una urbanització de l'Alt Empordà

La companyia invertirà 11,4 MEUR

Gas Natural invertirà 11,4 MEUR a la demarcació de Girona aquest 2015, un 37% més que fa un any. La companyia centrarà els esforços a l'Alt Empordà, on va començar a subministrar gas el 2014. Concretament, estendrà la xarxa a Vilamalla, Darnius, l'Armentera, Cadaqués, Colera i a la urbanització de Santa Margarida, a Roses. També té previst arribar a Campllong (Gironès) i a les urbanitzacions del Golf Girona (Sant Julià de Ramis), Montbarbat (Maçanet) i Serra Brava (Lloret).

La companyia preveu construir 49 km nous de xarxa i incorporar 5.393 punts de subministrament. Actualment, Gas Natural arriba a 76 pobles, té 165.757 usuaris i un índex de penetració en aquests municipis superior al 50%. La companyia Gas Natural ha presentat aquest dimarts les previsions d'inversió i creixement per al 2015 a les comarques gironines.

Ampliar la presència a l'Alt Empordà és el gran objectiu per aquest any. L'entrada de Gas Natural a la comarca era una de les assignatures pendents que la companyia tenia al territori. L'any passat va començar a posar fil a l'agulla i la seva xarxa de distribució ja ha arribat a Empuriabrava (mitjançant una nova planta de gas natural liquat) i a la Jonquera (on ha convertit una planta de gas propà a gas natural liquat). Fins l'any passat, la companyia només tenia presència a l'Escala mitjançant el gasoducte que dóna servei a la zona de la Costa Brava centre. 

Per al 2015, les previsions de la companyia són estendre el servei a cinc pobles més i també a la urbanització de Santa Margarida de Roses, on ja s'havien plantejat arribar-hi al 2014 però que, finalment, serà una realitat aquest any. Els municipis on estendrà la xarxa seran Vilamalla, Darnius, l'Armentera, Cadaqués i Colera. 

A banda de l'esforç per ampliar la presència a l'Alt Empordà, la companyia també preveu altres inversions per portar el gas natural fins a Campllong (Gironès) i a les urbanitzacions del Golf Girona (Sant Julià de Ramis), Montbarbat (Maçanet) i Serra Brava (Lloret).

De fet, pràcticament la totalitat de les inversions de la companyia per aquest 2015 es destinaran a l'ampliació de la xarxa de distribució. Gas Natural preveu invertir 11,8 MEUR a les comarques gironines -un 37% més que l'any 2014- i, d'aquests, 10,6 MEUR aniran a obres d'ampliació. Concretament, es volen construir 49 quilòmetres nous de xarxa. Amb aquest esforç inversor, la companyia preveu que pot sumar 5.393 nous usuaris a la demarcació. 

Balanç del 2014

Durant el 2014, la companyia va fer inversions per valor de 8,3 MEUR a les comarques gironines. A banda de les inversions per introduir-se a l'Alt Empordà, Gas Natural també ha arribat a Can Fornaca, a Ruidaneres (Selva), i a les Olletes, a la Vall d'en Bas (Garrotxa). 

Durant el 2014, la distribuïdora de gas ha incorporat a Girona un total de 4.354 nous punts de subministrament, fins arribar als 165.757 als 76 municipis on arriba la seva xarxa. Durant l'exercici 2014, les vendes van ser de 4.013 GWh. A nivell de Catalunya, el consum de gas natural ha sigut de 49.059 GWh, per sota dels 54.489 GWh del 2013. Tanmateix, la companyia preveu creixements aquest 2015 i creu que podrà arribar als 52.557 GWh, un 7% més que el 2014.

Frens per captar nous usuaris

Gas Natural subministra energia a 76 municipis gironins (incloses les set capitals de comarca) i té un total de 165.757 punts de subministrament. El delegat a Girona, Joan Arimany, ha explicat que en aquests municipis tenen capacitat d'arribar a 160.000 usuaris més i que, per tant, el seu índex de penetració se situa lleugerament per sobre del 50%. 

El delegat de la companyia a Girona justifica que hi ha alguns frens que fan que, tot i que la companyia continuï estenent la xarxa, els costi sumar nous usuaris. Segons ha indicat, cal una inversió inicial per adaptar les llars que volen passar d'una instal·lació elèctrica, de gas butà o de gasoil a una instal·lació de gas natural. "Encara ens queda molt marge de creixement per arribar als nivells de països europeus on els índexs de penetració estan a l'entorn del 80% i el 90%", reconeix Arimany. 

Celebren l'acord pel MidCat

Els responsables de la companyia distribuïdora han celebrat que els governs espanyol i francès hagin recuperat el projecte del gasoducte MidCat que ha d'unir la Península amb França per Catalunya. El projecte es va dissenyar el 2007 i ja està feta l'obra entre Martorell i Hostalric, on va quedar paralitzada.  

El delegat a Girona de Gas Natural, Joan Arimany, ha assegurat que totes les inversions en infraestructures "són bones". "Si es desencalla el MidCat creiem que és favorable", ha manifestat. Arimany ha explicat que tenen previstos dos punts de connexió a Girona i Figueres si finalment s'acaba fent aquest gasoducte que, a la banda catalana, construeix Enagas. 

Arimany també ha reconegut que el projecte que van anunciar el 2008 per fer un gasoducte de Girona a Olot passant per la vall del Ter Brugent està aturat per l'Estat des del 2012. L'obra està afectada pel reial decret per garantir l'estabilitat pressupostària.