El TSJC frena la construcció de 995 nous habitatges a Roses

La sentència declara la nul·litat de l'ARE

Una sentència del TSJC ha declarat la nul·litat de l'ordenació establerta per l'Àrea Residencial (ARE) de Roses. Un projecte aprovat l'any 2009 que preveia construir 995 nous habitatges en una superfície de 202.000 metres quadrats i que també va tirar endavant a 7 municipis més de les comarques gironines.

El TSJC ha estimat el recurs presentat per l'exalcalde de Roses, Joan Ballester, entorn la inviabilitat econòmica del projecte.

En aquest sentit, la sentència conclou que la valoració del sòl actual, que és de 20,6 euros el metre quadrat, resulta notablement inferior a la prevista inicialment, que era de 50,9 euros, el que fa "inviable i deficitari" l'ARE per a la iniciativa privada.

El grup de CIU de Roses va presentar un recurs contra l'Àrea Residencial d'Estratègia (ARE) de la localitat, aprovada l'any 2009, en entendre que els gairebé 1.000 habitatges projectats en una àrea de 202.000 metres quadrats, no entraven en la lògica d'un mercat en plena crisi econòmica i amb un estoc d'habitatges molt per sobre de la demanda del moment.

La sentència del TSJC, que ha declarat la nul·litat de l'ARE, estableix que el resultat dels estudis econòmics i parcials realitzats al llarg del procés judicial han evidenciat que la valoració del sòl resulta notablement inferior a la prevista inicialment pel planejament de l'ARE impugnat. Concretament, l'ARE contemplava un preu del sòl de 50,9 euros el metre quadrat, molt per sobre dels 30 euros estimats pels recurrents i encara més sobre el preu actual que supera per poc els 20 euros el metre quadrat.

Davant aquest fet, i atenent les conjuntures econòmica i financera actuals, el Tribunal ha considerat l'absoluta inviabilitat del projecte, considerant-lo deficitari així com de contingut impossible per a la iniciativa privada, per la qual cosa ha estimat la improcedència i nul·litat de la seva ordenació.

Integrat en el Pla Director Urbanístic de les ARE de Girona

La sentència contrària a l'ARE de Roses té conseqüències que poden anar més enllà de l'interès local, ja que s'ha de tenir en compte que aquest projecte s'integra dins del Pla Director Urbanístic de les àrees residencials estratègiques de l'àmbit de Girona, que va aprovar projectes similars a set municipis més de les comarques gironines.