Palamós serà port d'entrada de creuers i iots de fora de l'espai Schengen abans de l'estiu

L'Estat es compromet a donar l'autorització tan bon punt Ports de la Generalitat adeqüi les instal·lacions

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha visitat aquest dilluns les instal·lacions el port i ha anunciat el que fa anys que el territori espera: que Palamós serà frontera exterior marítima i, per tant, punt d'entrada d'embarcacions provinents de països de fora de l'espai Schengen. El ministre ha detallat que, d'aquesta manera, Palamós es converteix en la primera instal·lació portuària que no és de titularitat estatal i que obté aquesta autorització.

Fins ara, abans d'arribar a Palamós, els turistes i la tripulació de iots o creuers provinents de països de fora de l'espai Schengen havien de fer una escala abans en algun port europeu que fos punt d'entrada i tingués control de passaports. Tan bon punt les instal·lacions estiguin adequades i es compleixin les exigències per ser frontera exterior, Palamós podrà rebre tot aquest gruix de passatgers que fins ara no podien arribar per via marítima.

Fernández Díaz ha afirmat que la visita a Palamós és per anunciar el "compromís polític" del govern de l'Estat però que no podran donar l'autorització fins que la titular de les instal·lacions, és a dir la Generalitat, faci les obres que calen. En concret, necessiten fer una entrada separada per als passatgers provinents de la Unió Europea (UE) i els de fora de la UE, fer la instal·lació informàtica necessària i cobrir els requisits policials per als efectius de la policia estatal i la Guàrdia Civil que hauran de controlar l'arribada de passatgers per mar.

Inversió a punt

La gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez, ha afirmat que al Govern fa temps que "va darrere del ministeri" per aconseguir aquesta autorització i que estan "a punt" per començar les obres de forma immediata. De fet, els pressupostos de la Generalitat ja reservaven una partida de 300.000 euros per a l'equipament.

Rodríguez creu que abans de l'estiu ho podran tenir tot a punt perquè fer les entrades diferenciades "no és complicat" i només falta definir com han de ser els espais per als cossos de seguretat, les necessitats dels quals tindran sobre la taula en una reunió prevista per al dia 23. El ministre de l'Interior s'ha compromès a preveure "els efectius dels cossos de seguretat de l'Estat necessaris" per al funcionament del punt fronterer.

En aquest sentit, el ministre ha subratllat que l'autorització per al port de Palamós "augmentarà les possibilitats d'atracció de tràfic de turistes i millorarà l'activitat econòmica de les comarques gironines".

Més escales i superiots

L'objectiu final és augmentar el nombre d'escales de creuers i també que Palamós i la Costa Brava pugui atraure més iots i superiots provinents de països per als quals no hi ha lliure circulació de persones, com ara Rússia, Turquia, Bulgària, Croàcia, Regne Unit, Xipre o Romania.

La gerent de Ports de la Generalitat ha afirmat que, fins ara, ja han hagut de desviar alguns creuers perquè Palamós no podia ser primera escala europea. El 2014, va tancar la temporada amb 36 escales i superant els 38.000 passatgers de creuers. Rodríguez ha detallat, però, que l'arribada de noves escales gràcies al punt d'entrada no es notarà fins al 2017 perquè el món del creuer treballa les temporades a dos anys vista i ara s'està definint la d'aquí dos estius.

Que Palamós sigui port per a embarcacions provinents de fora de l'espai Schengen és una reivindicació històrica al territori. Durant anys, Generalitat, ajuntament i empresaris han anat arrancant promeses i compromisos però que s'han anat ajornant i no s'han arribat a materialitzar fins aquest dilluns. Fernández Díaz ha recordat que era un compromís personal seu i ha explicat que han trigat perquè actualment la Unió Europea es troba en ple debat sobre les fronteres, sobretot arran de l'entrada de nous països a la UE, la immigració irregular i el terrorisme.

"No era fàcil però hem decidit apostar-hi", ha afirmat el ministre que s'ha compromès a publicar l'autorització al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) l'endemà que Ports de la Generalitat hagi enllestit les obres necessàries.

Sense notícies del PIF

Dolors Rodríguez ha recordat que fa anys que estan treballant intensament perquè Palamós desplegui tot el seu potencial com a port. Una altra vessant és també el de les mercaderies però queda encara una assignatura pendent: que pugui ser punt d'entrada de mercaderies animals i vegetals. Per a això, Palamós haurà de tenir un Punt d'Inspecció Fronterer (PIF). "Depèn d'un altre ministeri, el d'Agricultura, i no en tenim notícies", ha afirmat Rodríguez.

Fernández Díaz s'ha reunit aquest dilluns amb els presidents de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, el de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé, i el de la Cambra de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig. En la trobada també hi ha participat la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez, el delegat de Territori i Sostenibilitat a Girona, Josep Cortadellas i l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés.

Ribera ha assenyalat que per a l'empresariat és una bona notícia perquè augmentar la competitivitat del port de Palamós pot servir per incrementar escales de creuers i també el trànsit de mercaderies.