El Consell Comarcal del Baix Empordà impulsa els productes agroalimentaris locals

Realitzarà un seguit d'accions formatives

El consell comarcal del Baix Empordà ha presentat avui les campanyes + Empordà + Salut, i el concurs de cuina Fem bullir l’olla, emmarcades dins del projecte d’agroalimentària i restauració que l’ens desenvolupa a través d’un AODL des de principis de l’any 2014.

En concret la Piràmide alimentaria de l’Empordà, consta d’un cartell que recull els productes de la nostra comarca més típics i tradicionals i el seu consum setmanal recomanat. L’objectiu és fomentar els seu coneixement entre els estudiants dels instituts i escoles baix empordanesos, en un consum responsable i saludable, alhora que fer promoció del producte local. S’oferirà a tots els centres educatius la possibilitat que el tècnic Sr. Galí pugui assessorar i als centres que ho desitgin. Aquest material també estarà a disposició de tothom que ho vulgui al ser descarregable de forma gratuïta a través de la web comarcal www.baixemporda.cat/cuinadelemporda.

També es facilitarà a tots els centres una còpia en DVD del documental el Territori al Plat, realitzat per l’empresa Videoplay i amb col·laboració de l’empresa Vinagreta, que ha estat realitzat pels empordanesos  Antoni Martí i  Silvia Yxart. En aquest documental fa un recorregut per la nostra agricultura i ramaderia  i pesca des de l’inici del procés fins la seva elaboració a la taula.
 
La tercera acció presentada, i relacionada amb la cuina, ha estat el primer concurs “Fem bullir l’olla”, adreçat a estudiants de gastronomia i indústria alimentària de la comarca, els quals, emprant productes locals han elaborat receptes diverses. El concurs ha comptat amb la participació de 120 alumnes de cinc centres de les nostres contrades. S’han seleccionat sis creacions per a que puguin ser realitzades en directe el proper dimarts disset de març, on un jurat presidit pel Sr. Salvador García Arbós i composat per representants d’Unió de Pagesos, de la JARC, i productors de Marca de Garantia Productes de l’Empordà del sector productiu; del sector gastronòmic la Cuina de l’Empordanet, el Plat Blau, i l'Estació Nàutica de l'Estartit.

Es farà entrega de tres premis que reconeixeran la recepta del 2015, el dolç del 2015 i un tercer premi a la recepta més popular que s’entregarà a la que més interaccions ha obtingut a la xarxa.
 
Els premis consistents en pràctiques a tres restaurants amb una estrella Michelin (el Botic, Casa Mar, i els Tinars) se’n farà entrega en un acte obert el mateix dia disset de març, on a partir de les 15:00h els finalistes elaboraran les receptes a la cuina formativa del Institut Baix Empordà de la localitat de Palafrugell, entregant-se els premis a les 18:00h.
 
Amb aquesta acció es pretén difondre la gastronomia de l’Empordà als futurs professionals del sector.