Figueres vol crear un macro-complex dedicat a l'univers circense

Voldrà esdevenir capital mundial del circ el 2018

Figueres no es conforma amb ser la capital europea del circ durant cinc dies.

Com han anunciat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el director del Festival del Circ de Figueres, Genís Matabosch, la capital altempordanesa treballa ja per ser la capital mundial del circ el 2018, coincidint amb el 250è aniversari de l'arribada del circ a l'estat espanyol.

La celebració es vol fer coincidir amb la inauguració de la Ciutat del Circ, un projecte molt ambiciós que vol fer de Figueres el referent mundial indiscutible en la matèria i que constarà d'un museu permanent, un centre d'alt rendiment per a artistes d'arreu del món i una carpa permanent amb espectacle resident mig any, entre d'altres.

L'anunci de l'ambiciós projecte s'ha fet públic aquest matí durant la roda de premsa de valoració de la 4ª edició del Festival del Circ de Figueres que es va cloure dilluns de la setmana passada. De fet, el director del festival i promotor del projecte de la Ciutat del Circ, Genís Matabosch, ha assegurat que els més de 30.000 espectadors de la darrera edició del certamen "són el millor aval i plataforma" per "afrontar nous reptes" que portin Figueres a ser referent mundial del món del circ durant tot l'any i no només "capital europea del circ durant cinc dies".

El primer repte serà aconseguir que Figueres sigui declarada capital mundial del circ el 2018 coincidint amb el 250è aniversari de l'arribada del circ a l'estat espanyol. De fer-se realitat, Figueres prendria el relleu de la ciutat suïssa de Ginebra, que en va ser capital anys enrere. Matabosch ha puntualitzat que, a diferència de Ginebra, que ho va ser durant un any, la capital altempordanesa optaria a "ser capital mundial del circ per sempre" intentant fent coincidir l'efemèride amb la inauguració de la Ciutat del Circ.

Malgrat que ja s'havia apuntat la voluntat de crear un museu dedicat al circ a la ciutat que acollís la col·lecció de la Circus Arts Foundation -la promotora del festival-, el projecte de la Ciutat del Circ va molt més enllà. Segons ha explicat Matabosch, serà un macro-complex cultural i d'oci que abordarà l'univers circense des de totes les vessants. Així, a banda del museu, que es nodrirà de fons propis de la fundació i de col·leccions vingudes d'arreu del món, la Ciutat del Circ acollirà també un estudi de creació, un centre d'alt rendiment per formar artistes i una carpa permanent amb un espectacle resident mig any, entre d'altres.

Genís Matabosch ha assegurat que el projecte "està molt apamat" després de tres anys de feina i que el que cal fer ara es posar-lo en pràctica per tal que sigui una realitat el més aviat possible. En aquest sentit, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat que tant el projecte de la capitalitat mundial com el de la Ciutat del Circ compten amb el suport i la complicitat del consistori figuerenc. Tant és així que demà mateix, l'alcaldessa de Figueres té previst reunir-se amb el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, per tractar la qüestió i sondejar l'interès del govern espanyol pel projecte.

Tot i que no n'han volgut donar més detalls, tant Felip com Matabosch han deixat clar que els eixos del projecte "estan molt clars i definits" i que només cal posar-se a treballar per fer-lo realitat. En aquest sentit, Matabosch ha afegit que, per les dimensions del què es vol fer, cal temps per trobar un emplaçament idoni a la ciutat on ubicar-lo. El que sí ha avançat és que imitarà el model de molts museus nord-americans que, tot i comptar amb el suport econòmic inicial de les institucions, són administrats per fundacions privades.

Sobre la magnitud del projecte, Genís Matabosch ha assegurat que Figueres i Circ "són un binomi indissociable" amb prou actius per tirar-lo endavant amb garanties. Així, ha afegit que les quatre edicions del Festival del Circ de Figueres han posat la ciutat al mapa del món del circ i han demostrat que el públic volia gaudir d'un certamen d'aquestes característiques i que, un cop conèixedors del seu univers, donaran suport a iniciatives com la Ciutat del Circ.

Balanç de la 4ª edició del Festival del Circ de Figueres

Tot i quedar en un segon pla, tant Genís Matabosch com Marta Felip han fet una valoració molt positiva de la 4ª edició del festival que es va cloure dilluns passat amb més de 30.000 espectadors i un percentatge d'ocupació de les funcions programades del 92%. En aquest sentit, tots dos han coincidit en assenyalar que Figueres "tindrà festival per molts anys" per l'èxit de públic assolit, pel retorn econòmic "indiscutible" que suposa per a la ciutat i per la projecció que ofereix a Figueres.

Matabosch ha destacat un cop més que el de Figueres, amb només quatre edicions, ja és el segon festival de circ més important d'Europa, per darrera del de MonteCarlo, i un referent indiscutible a nivell mundial. Un festival, ha assegurat, que encara té marge de creixement pel que fa a l'assistència de públic, amb una decidida aposta per tancar convenis amb turoperadors internacionals, especialment francesos, i per la millora de la qualitat dels espectacles. 

A banda del públic assistent a les funcions del festival, que en moltes funcions va omplir totes les localitats, la vintena d'activitats complementàries han estat seguides per més de 7.000 espectadors. Per exemple, les funcions del pallasso David Larible al Teatre Municipal El Jardi van ser vistes per 1.697 espectadors, omplint el 90,2% de l'aforament. 

Pel que fa als números del festival, els 676.671 euros del pressupost es van cobrir principalment amb recursos propis del taquillatge i els serveis de restauració que van sumar 440.000 euros. La resta del pressupost es va cobrir amb els 160.000 euros de subvencions públiques i els poc més de 75.000 euros aportats per empreses privades.