El web de l'empresa encarregada del servei de neteja presenta novetats que permeten als ciutadans seguir de prop l'estat de la neteja als carrers de Girona. Les màquines incorporen uns dispositius GPS que permeten que, qualsevol ciutadà des de casa seva o des d'un dispositiu mòbil, pugui comprovar si s'estan complint els calendaris de neteja que s'anuncien al web.
El regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, ha explicat que els ciutadans poden accedir al plànol de neteja viària i allà hi trobaran un apartat que possibilita obrir una aplicació interactiva per rastrejar el recorregut de les màquines de neteja a la ciutat.
L'eina té dues funcionalitats bàsiques. Per una banda, permet veure la programació de neteja a cada sector i carrer de la ciutat, amb el tipus de neteja que s'hi aplica i els dies de la setmana que s'efectua. A més, es poden veure característiques més detallades dels tipus de màquines diferents que recorren la ciutat per netejar-la.
Per una altra banda, l'eina permet veure els recorreguts reals que han fet les màquines de neteja en els últims vuit dies i, per tant, permet veure quan han passat per cada zona. Fàbrega ha explicat que el buidatge de dades fa que hi hagi un decalatge d'entre tres i quatre hores per detectar per on han passat les màquines.
Properament, també per als contenidors
El regidor també ha explicat que estan treballant perquè entre l'abril i el maig aquesta informació també estigui disponible per als contenidors. Actualment s'estan instal·lant uns petits dispositius als 2.800 contenidors de la ciutat que permeten saber quan un camió els ha enlairat per buidar-los. A través d'aquesta tecnologia, doncs, el ciutadà podrà saber quan han passat a recollir les escombraries pel seu barri.
El nou plànol interactiu incorpora un enllaç directe a la Bústia d'Avisos per si un ciutadà detecta qualsevol incidència que vol comunicar a l'ajuntament. L'espai dels contenidors, a més, permet comunicar una incidència directament del contenidor en qüestió, que s'envia amb una referència geolocalitzada.
Fàbrega ha explicat que aquestes mesures no suposen cap cost econòmic, tot i que sí un esforç més important per part dels treballadors de l'empresa i dels treballadors de l'ajuntament responsables del buidatge de dades. A més, ha justificat que la mesura no s'ha dissenyat pensant en donar resposta a les queixes d'alguns ciutadans entorn al nivell de neteja de la ciutat sinó que, bàsicament, és una iniciativa per aportar "transparència" al servei.