Els veïns del bloc de Salt amb pisos ocupats se senten enganyats i demanen que la situació es legalitzi

S'oposen a com s'han ocupat els pisos

Tot i que la PAH Girona-Salt va sostenir que l'ocupació dels pisos s'havia fet amb el consentiment dels veïns, ells en discrepen. Si més no, amb la manera com se'ls va explica que hi entrarien a viure. La presidenta de la comunitat explica que se senten totalment "utilitzats" i "enganyats" i que, de cop i volta, s'han vist immersos en una situació que no s'esperaven.

Muñoz concreta que a l'última reunió de veïns, que es va fer al gener, des de la PAH se'ls va dir que els pisos s'ocuparien de manera legal. Els habitatges (quatre, en total) feia entre cinc i sis anys que estaven buits. "Ens van explicar que parlarien amb els bancs per posar-se d'acord i que els pisos serien per a persones necessitades", concreta Muñoz. I hi afegeix: "Davant d'això, nosaltres els vam dir per majoria que podien tirar-ho endavant".

La realitat, però, com explica la presidenta, va ser diferent. D'un dia per l'altre, van veure com s'havien canviat els panys de les portes i com les famílies entraven als pisos a la brava. Fins i tot, dissabte passat, els membres de la PAH Girona-Salt en van tornar a ocupar dos, tirant a terra el mur de totxanes que en tapiava les portes.

Encarna Muñoz explica que no s'oposen a què els pisos tinguin nous inquilins, però sí que no estan d'acord amb com s'ha fet tot plegat. "Vam actuar de bona fe, i ara som els mateixos veïns qui ajudem a les famílies que hi viuen, perquè no en tenen ni per menjar", concreta la presidenta de la comunitat. "Però veiem que tot s'ha fet de manera irregular, i creiem que correspon a les administracions solucionar el problema, perquè ells són els qui tenen els mitjans per fer-ho", afegeix.

Per això, Muñoz demana a l'Ajuntament de Salt que mediï amb la PAH Girona-Salt per solucionar el problema i legalitzar la situació. "Nosaltres ajudem les famílies que han ocupat els pisos de manera directa en el dia a dia, però aquesta no és la situació desitjable", indica la presidenta. "Nosaltres volem que es quedin a viure als pisos, però d'una manera legal", insisteix.

Carta de les famílies

La presidenta de la comunitat de veïns explica que no saben "què més fer" i que la situació "se'ls escapa de les mans". Han anat a explicar la problemàtica a la Policia Local i també han posat els fets en coneixement de la companyia d'aigua i de la de llum, perquè veuen que l'ocupació s'ha fet "amb irregularitats".

Encarna Muñoz també explica que la PAH Girona-Salt va donar una carta als veïns dissabte passat, coincidint amb el moment en què van tirar a terra els dos murs que tapiaven les portes. L'escrit, que signen tant les famílies que viuen als pisos com els membres de la plataforma, demana "paciència" als veïns per les "molèsties" que els hi puguin causar.

El text diu que la seva voluntat és que aquesta "situació incòmoda" es normalitzi quan abans millor i resoldre, mitjançant el diàleg, "qualsevol conflicte que pugui sorgir". Per explicar-se, les famílies i la PAH diuen que han demanat poder intervenir durant uns minuts a la propera reunió d'escala que es faci.

"Us volem agrair la bona acollida que ens heu donat; estem passant moments molt durs, i veure que hi ha bones persones ens ajuda a superar la situació", recull la carta. L'escrit demana disculpes de nou per si, en defensa del dret a l'habitatge, ocasionen molèsties a la comunitat. "Pensem que la causa ho val", diu la missiva, per acabar.

Al bloc situat al número 3 de la plaça Catalunya de Salt hi ha 24 pisos. D'aquests, la PAH Girona-Salt n'ha ocupat quatre, propietat de bancs. N'hi ha un cinquè, en mans d'un particular, que té la porta tapiada.