Creix per primer cop en set anys el nombre d'estudiants d'FP que troben feina a Girona

Un enquesta determina que el 41,61% estan treballant o combinen feina amb estudis

L'enquesta elaborada per la Cambra de Comerç i el Departament d'Ensenyament s'ha fet sobre 1.639 alumnes que van acabar els estudis l'estiu del 2013 en 35 instituts diferents (32 públics i 3 privats). Els joves van respondre les preguntes entre sis i nou mesos després d'acabar el curs per tal de donar-los temps a trobar feina. Per tant, les dades corresponen a principis del 2014. 

Una de les dades destacades és que un 29,29% dels enquestats ja estan treballant i un 12,32% compaginen estudis amb feina. Això representa que el 41,61% dels joves graduats han trobat feina un cop han acabat algun dels cicles formatius. Per primer cop des del 2007, la dada d'inserció laboral interanual és positiva, un fet que crea un canvi de tendència i que dóna esperances a docents i empresaris. De la resta d'enquestats, el 43,38% continuen estudiant (l'any anterior era el 44,37%) i el 15,01% busquen feina (l'enquesta anterior eren el 15,55%). La dada dels que estan buscant feina contrasta clarament amb l'atur juvenil, que se situa en el 56%. 

El vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, ha dit que esperen que aquest canvi de tendència es confirmi en la propera enquesta i ha defensat que d'aquesta manera la formació professional podrà demostrar que és "una cuirassa contra l'atur".

Una altra dada que indica un canvi de tendència és el fet que, entre els estudiants que acaben cicles de grau mitjà, per primer cop els que estudien i treballen superen els que estan buscant feina, un fet que no es donava des del 2010. Del total d'estudiants, un 13,25% estan estudiant i treballant i, en canvi, el 12,29% estan només buscant feina. Com és habitual, la inserció laboral és més bona per als estudiants de grau superior (48,08%) que pels de grau mitjà (36,75%).

Les professions més demandades

L'enquesta també determina en quins sectors és més fàcil trobar feina i quines professions són les més demandades. Alguns dels àmbits amb millor ocupabilitat són, per exemple, fabricació mecànica, ensenyaments esportius, arts plàstiques i disseny o fusta, moble i suro. El director dels serveis territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, ha explicat que uns altres estudis que estan tenint molt bona acceptació són els de indústries alimentàries, que es van començar fa dos anys. 

Bayot ha destacat que en els darrers quatre anys s'ha incrementat l'oferta de graus formatius en 41 nous estudis. També ha aprofitat per reflexionar sobre alguns estudis que caldria replantejar-se. Segons ha detallat, hi ha cicles formatius com el d'educació infantil (grau superior) o el d'administració que són molt demandats però que després és difícil trobar feina. 

Millors condicions de feina

Un altre factor que analitza l'enquesta són les condicions laborals dels joves que troben feina. Dels que estan treballant, el 24,42% dels graduats de cicles mitjans i el 29,88% de grau superior tenen un contracte indefinit. Segons el vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, si aquestes dades es comparen amb el marc general de contractació, el nombre de contractes indefinits se situa en el 15%, molt per sota de la realitat que viuen els estudiants d'FP. Tanmateix, la majora dels contractes continuen essent temporals: 64,24% pels estudiants de grau mitjà i 60,65% pels de grau superior. Només el 5% treballen per compte propi.

D'altra banda, el director dels serveis territorials d'Ensenyament ha volgut destacar un fet que fins ara no s'havia produït. Cap dels enquestats que ha acabat estudis de grau superior cobra menys de 600 euros (en l'anterior enquesta n'hi havia un 1,58%) i només un 1,12% dels graduats de cicle mitjà està en aquesta franja. En línies generals, el sou mitjà dels graduats de cicles formatius de grau mitjà es troba entre els 600 i 900 euros i, pels de grau superior, la mitjana està entre 900 i 1.200 euros. 

Aquest curs 2014-2015 hi ha un total de 5.055 alumnes que fan cicles formatius de grau mitjà (240 grups) i 3.270 que opten pels de grau superior (146 grups).