La IAEDEN assegura que el polígon industrial de Roses és il·legal

La formació ecologista recorrerà la venda de parcel·les

Membres del grup ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà s'han acostat aquest dimecres al polígon industrial de Roses (Alt Empordà) per denunciar que la venda de 19 parcel·les que va començar el passat 20 de febrer és il·legal segons una sentència del Tribunal Suprem. Els ecologistes, que han penjat una banda de grans dimensions amb la paraula 'Il·legal' al cartell de l'Incasòl que publicita la venda de terrenys al polígon, han advertit als possibles compradors i a l'Ajuntament de Roses que continuaran lluitant per tal que s'apliqui la sentència que anul·la la tramitació urbanística de la zona i aconseguir, d'aquesta manera, la restauració i protecció d'aquest corredor natural entre dos parcs naturals.

Malgrat la pluja, els membres de la IAEDEN han volgut denunciar amb un acte simbòlic de protesta el que consideren una il·legalitat. L'acte ha consistit en desplegar una banda de grans dimensions on s'hi pot llegir la paraula 'Il·legal' al panell de l'Incasòl situat a peu de la carretera que uneix Roses amb Vilajuïga on es publicita la venda de parcel·les.

Un cartell que ja fa anys que hi és, però que, després que el passat dia 20 comencés la venda real de parcel·les, els ha dut a fer l'acció per fer visible el seu posicionament. Els ecologistes també han penjat la sentència del Tribunal Suprem que els dona la raó perquè pugui ser consultada.

La portaveu de la IAEDEN, Bàrbara Schmitt, s'ha mostrat indignada pel fet que tant l'Ajuntament de Roses com l'Incasòl, dos organismes públics, "hagin tirat pel dret" amb la comercialització de les parcel·les del polígon industrial de Roses quan una sentència del Tribunal Suprem de l'any 2011 "diu que és il·legal". Concretament, ha explicat Schmitt, el Tribunal Suprem va anul·lar el pla parcial que regulava l'ús industrial de la zona en considerar que els seus valors naturals i ecològics tenien més valor, per tant prevalien, per sobre dels possibles interessos econòmics.

En aquest sentit, la portaveu dels ecologistes ha advertit tant a l'Ajuntament de Roses com als potencials compradors de parcel·les que seguiran lluitant judicialment per fer complir la sentència i que es restauri i protegeixi la zona, un dels pocs connectors ecològics que queden entre els parcs naturals del Cap de Creus i dels Aiguamolls de l'Empordà. Amb aquest objectiu, ja s'han adreçat als dos organismes per tal que se'ls informi de les possibles llicències que atorguin per poder al·legar en cada cas.

Schmitt ha assenyalat que són conscients que no poden restaurar la zona ja urbanitzada on hi ha instal·lada actualment la fàbrica de la multinacional Zodiac, però sí recuperar la resta de l'espai on només s'hi va construir en el seu moment un carrer sense sortida i el corresponent enllumenat.

Per últim, Schmitt ha recordat que si l'Ajuntament de Roses i l'Incasòl continuen endavant amb la comercialització de les parcel·les coneixent la sentència estaran "creant una situació d'inseguretat jurídica" que pot anar en contra dels interessos dels compradors de parcel·les.